Vi får aldrig glömma kristallnatten

I dag är det den 9 november ”Kristallnatten” då vi hedrar Förintelsens offer Kristallnatten den 9 November 1938 blev starten på Förintelsen – där 6 miljoner judar mördades av nazisterna i andra världskriget.

Även hundratusentals andra människor som inte passade in i nazisternas ariska ideologi som, Resandefolket, Romer och människor med ”fel” religion eller politisk åsikt, samt de som var sjuka eller handikappade sattes in i läger för att sen mördas. Vi vet i dag vilka hemska fasor Förintelsens offer fick utså. Fasor som tycks gå över ens förstånd att människor kunde var så grymma mot varandra.

Vi kan ha svårt att greppa att en ideologi som Nazismen kunde få ett sånt starkt fotfäste inte bara bland maktens män med sina soldater utan bland allmänheten och gemene man. Tyvärr har ondskan en förmåga att kräla sig in överallt. Först som en oskyldig kommentar, tills den bitit sig fast och lyckats övertyga den-man kan tycka är den mest förnuftigaste människa. Vi vill ju inte att detta ska hända igen.

Därför är det nu den 9 November manifestation till minne av Förintelsens offer. Men på grund av Coronan får vi manifestera de digitalt i år. Många kommer säkert att vara med i dessa manifestationer för att hylla ”dåtidens” offer. Många har tyvärr inte märkt att det finns en stor risk för ”nutidens” offer då rasismen i olika former med hjälp av ondskan har lyckats kräla sig fram igen.

Så vi ska vara vaksamma och verkligen göra allt för att det inte ska hända igen. Tänk på vad som händer och hänt både här i Sverige och ut i världen, där dessa ondskans strömmingar krälar fram under andra namn. Som i Ungern där man vill förbjuda böcker av Judar, och i Italien där han Salvini lade fram ett förslag att sterilisera romska kvinnor.

Mig veterligen nu är Finland enda land som förbjudit grupper som NMR. Övriga världen låter de fortsätta-och tänk bara på vad som hänt i USA-vilka strömningar som fick luft under vingarna där klu klux klan har haft medvind så lakarna om dem fladdrat i högan sky. Avslutar denna digitala manifestation med ett citat av Förintelseöverlevaren Emerich Roth

Så länge ondskan klär sig i uniform och kängor och skriker ut sitt hat, är inte ondskan så farlig. Det är när ondskan klär sig i kostym, och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan, ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi, Emerich Roth.

Lillemor Holmlund
redaktionen@dikko.nu

Läs även:
Romerna känner sig inte inkluderade i forumet för Förintelsen i Malmö
Dialogen inför “Internationellt forum om Förintelsen i Malmö” har avslutats
Malmö stad osynliggör romer på sin hemsida för Rember React, hågkomsten av Förintelsen
Remember React, Förintelsekonferensen som ”bidde en tummetott”


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS