140 000 unga i utanförskap – temat för MUCF-dagarna 2023

Den 29 och 30 november är det dags för MUCF-dagarna 2023. Temat för konferensen är unga som varken arbetar eller studerar. Några av de som medverkar är Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, Lars Lööw, vikarierande generaldirektör på Arbetsförmedlingen, AI-experten Nicklas Hermansson, Carolina Klüft från Generation Pep samt bröderna Michel och Patrick Tornéus.

Källa: mucf.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

– Under två dagar samlar MUCF flera samhällsaktörer som på olika sätt delar med sig av kunskap, metoder och verktyg för att förhindra att unga hamnar i utanförskap, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Nästan var tionde ung person i åldrarna 16 till 29 år (totalt cirka 140 000) är under mer än ett års tid i en situation där de varken arbetar eller studerar. En ny rapport från MUCF visar att andelen unga som varken arbetar eller studerar varierar stort mellan Sveriges kommuner. Den visar också att ungas möjligheter till stöd varierar stort mellan kommuner. Amanda Nielsen och Emma Neuman, utredare på MUCF, kommer att presentera resultaten i rapporten under MUCF-dagarna.

– Skillnader i det kommunala stödet till unga som varken arbetar eller studerar innebär en bristande likvärdighet, vilket är allvarligt ur många perspektiv. Ungas möjlighet att få hjälp ska inte vara beroende av var de bor i landet, alla unga har rätt till stöd. Rapporten visar att det behöv fler insatser och ett mer långsiktigt arbete för att hjälpa denna ungdomsgrupp, säger generaldirektör Lena Nyberg.

Unga som hoppar av gymnasiet, lever med psykisk ohälsa, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning löper störst risk att aldrig etablera sig på arbetsmarknaden. Flera studier visar också att den psykiska ohälsan bland unga i Sverige ökar. Under MUCF-dagarna kommer Victoria Carlsson Wahlgren, utredare på MUCF, och Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten, att prata om ungas psykiska hälsa och vad som behöver göras för att vända utvecklingen.

Klüft om ungas fritid

Den 29 november, är konferensen helt digital. Carolina Klüft från Generation Pep pratar om betydelsen av en aktiv fritid för att unga ska utvecklas och må bra.

Det blir panelsamtal med Olle Westberg, generalsekreterare RIO, Sveriges folkhögskolor, Patrik Schröder, samordnare civilsamhällesfrågor på Fremia, Maria Kindahl, chef på Arbetsförmedlingen och MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

Forskarna Renate Minas och Tomas Korpi från Stockholms universitet presenterar sin studie om kommunala variationer i insatser för unga som varken arbetar eller studerar. 

Att bryta utanförskap

Den 30 november, är konferensen fysisk och hålls i Stockholm. Det blir panelsamtal med Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, Lars Lööw, vikarierande generaldirektör på Arbetsförmedlingen och Åsa Kildén, enhetschef på Myndigheten för yrkeshögskolan och Lena Nyberg.

  • Frida Jansson, docent i folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, presenterar sin forskning om kommuners arbete för att stödja unga i utanförskap.
  • Nicklas Hermansson, framtidsspanare och AI-expert på Aftonbladet, SVT och tidningen Chef, pratar om hur unga kan rusta sig för framtiden och nya krav. 
  • Bröderna Michel och Patrick Tornéus föreläser om uppväxten i en förort i Botkyrka kommun och deras resa från utanförskap till elitidrottens stora arenor. De lyfter idrottens viktiga roll för många unga. 

Cilla Ilhammar, utvecklingsledare på MUCF, är moderator under båda dagarna.

Journalister är välkomna att delta på konferensen!

  • 29 november, klockan 10.00-14.00, sänder MUCF konferensen digitalt. Anmäl dig på mucf.se
  • 30 november, klockan 09.00-15.00Courtyard by Marriott i Stockholm. Är du journalist och vill delta, hör av dig till press@mucf.se senast 23 november kl. 09:00. Du kan även ringa 010-160 10 20

Läs mer om MUCF-dagarna på mucf.se
Läs programmet på mucf.se

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS