Ange­lä­gen forsk­ning: Meröp­pet bort­om tekni­ken

Välkommen till Angelägen forskning – ett nytt forskarforum för stärkta bibliotek, arrangerat av Kulturrådet och Kungliga biblioteket. Det första tillfället i denna serie av seminarier sänds live på webben 28 oktober.

När: Torsdag 28 oktober kl 09.00–10.00
Var: Live på Digitekets webb. Obs, det krävs ingen föranmälan.

Många bibliotek har infört, eller planerar att införa, meröppet. Att kunna besöka lokalerna utanför den bemannade öppettiden möjliggör för fler att ta del av medierna och använda bibliotekslokalerna. Meröppet ökar tillgängligheten och bygger på tillit mellan lokalsamhället och biblioteket.

Men meröppet är så mycket mer än tekniken. För att biblioteket ska vara tillgängligt behöver lokalen anpassas, bibliotekariers kompetens synliggöras och relationer skapas. Men kan verkligen meröppna bibliotek göras tillgängliga för alla?

I detta första Angelägen forskning-forum fördjupas diskussionen om meröppet då Anna Åkerberg, biblioteksutvecklare på Region Skåne, samtalar med Lisa Engström, universitetslektor vid Avdelningen för ABM och digitala kulturer.

Lisa Engström har doktorerat med avhandlingen Att skapa självstyrande individer; effektivitet och motrörelser. Styrningsrationalitet och icke-rationalitet i bibliotek med obemannade öppettider. I avhandlingen har hon studerat hur meröppna bibliotek tas i bruk.

Angelägen forskning är en serie seminarier som äger rum ca 5 gånger under ett år, med start 28 oktober. I seminarierna presenteras och diskuteras aktuell forskning som en fortbildning för biblioteksmedarbetare. Seminariet spelas in och görs tillgängligt i efterhand.

Vill du läsa mer gå in HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS