Börje Salming: ”En kung på isen, men också en förkämpe för samernas rättigheter”

Börje Salming hyllad på Tidernas hockeygala. Foto Frankie Fouganthin

Hyllningarna av Börje Salming fortsätter i staden där han växte upp. Sorgen och stoltheten över stadens son går inte att ta miste på. Efter legendarens bortgång igår planerar Kiruna nu att uppkalla ett torg efter honom och resa en staty.

En legend och en föregångare har gått ur tiden – Börje Salming är död

Som magasin DIKKO tidigare skrivit så ska man även döpa om en gata i Kiruna till Börje Salmingsgata. Det är många som sörjer denna legend. Även om Börje Salming för den stora allmänheten är mest känd för sina hockeyinsatser så var han betydelsefull på flera sett inom Sápmi. Området kring hembyn Čoalbmi på norra sidan Torneträsk var nära hjärtat för honom.

Jojkaren och slöjdaren Thomas Marainen från Nedre Soppero har gjort en jojk där han hyllar hockeylegenden Börje Salming. I jojken beskriver Thomas Börje som lika stark som en björn och att han är en konung på isen. En kung på isen, men också en förkämpe för samernas rättigheter.

Börje Salmings engagemang för den svenska ursprungsbefolkningen har haft stor betydelse, ­säger den samiska aktivisten Johannes Marainen till ETC.

Det går också att se dokumentären om Börje Salming på youtube.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Västerbottensredaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS