Civil Rights Defenders är Årets Nätängel 2020

Årets nätängel 2020

Den sjätte upplagan av Årets Nätängel är avgjord och Civil Rights Defenders vinner Årets Nätängel 2020 för sin roll som en stark aktör mot just hot och hat, såväl i verkliga livet som på nätet.

Övriga vinnare av Årets Nätängel är Trolljägarna i kategorin Media, Adrian Macéus i kategorin Barn & Ungdom, Susanne ”Jenyfear” Bergstedt i kategorin Gaming samt podcasten Raseriet i kategorin för Jämställdhet.

Under en något annorlunda men minst lika kärleksfull gala inspelad på Södra Teatern mottog igår kväll fem vinnare titlarna i lika många kategorier i Årets Nätängel 2020. Med Sofia Wistam som programledare genomfördes en digital kväll fylld av nätkärlek och underhållning av bland annat Wiktoria samt Myra Granberg.

Priset instiftades för sex år sedan av mySafety Försäkringar som en motreaktion mot den allt råare och hårdare tonen på nätet. Årets Nätängel syftar till att uppmärksamma och hylla individer och organisationer som motverkar hat och hot på nätet och bidrar till att göra det till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats att vara på.

Vem som helst har kunnat nominera de kandidater de tycker förtjänar utmärkelsen och därefter har en jury för respektive kategori valt ut finalister och vinnare. Även de personer eller organisationer som under året mottagit utmärkelsen Månadens Nätängel har automatiskt blivit nominerade.

– Galan blev lite annorlunda från tidigare år men ingen pandemi har kunnat stoppa oss från att hylla alla hjältar på nätet. Vi är oerhört glada över att återigen fått fira alla de fantastiska människor som bidrar till att göra Internet fritt från hat och hot, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.

Vinnare Årets Nätängel 2020

Civil Rights Defenders är vinnare av Årets Nätängel 2020

Hat och hot på nätet är i allra högsta grad kopplat till demokratiska grundidéer och mänskliga rättigheter. Civil Rights Defenders har under lång tid utmärkt sig som en av de starkaste aktörerna mot just hot och hat generellt, såväl i verkliga livet som på nätet. Oavsett plats, oavsett ämne, oavsett målgrupp. Världen hade helt enkelt varit en sämre plats utan deras engagemang.

Trolljägarna är vinnare av Årets Nätängel Media i samarbete med Swedish Content Agencies

I över sex år har Robert Aschberg, nu sida vid sida med journalisten och författaren Frida

Boisen, gått i täten för att röja anonyma nättroll. Trots att de själva och deras familjer, stundtals möts av samma mörka hat och hot som hämnd, fortsätter de kampen. Trolljägarna är ett bevis på ett av vår tids viktigaste samhällsprogram – för att kunna få till en förändring i kampen mot näthat. Nu.

Adrian Macéus är vinnare av Årets Nätängel Barn & Ungdom i samarbete med Bris

Ingen kan undgå Adrian Macéus starka engagemang mot mobbning och utanförskap. Adrian har valt att använda sin plattform för att nå ut och stötta barn och unga som har det tufft idag, och visar hur vi alla genom att engagera oss och vara närvarande kan bidra till positiv förändring.

Susanne ”Jenyfear” Bergstedt är vinnare av Årets Nätängel Gaming i samarbete med Svenska E-sportförbundet

Som “äldre” streamer fungerar Jenyfear som en fantastisk brygga mellan generationer i gamingvärlden, och representerar en mognare röst som sällan annars hörs i gaming-sammanhang. Den negativa attityden som många har online, kan härledas till att gamingvärlden i mångt och mycket står utanför föräldrar och andra “auktoritära figurers” insyn, vilket gör att den negativa jargongen sällan kritiseras när “ingen vuxen vet vad som sägs”. Susanne lägger mycket tid på att utbilda sitt community i hur man uppför sig online och uppmuntrar till en positivare attityd. Hennes insats som “representant för de äldre och mognare” kan därför inte underskattas.

Årets Nätängel för Jämställdhet i samarbete med VeckoRevyn

Genom ett outtröttligt engagemang och med en gedigen kunskap är Raseriet-duon Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey en av vår tids viktigaste röster. De lyfter livsviktiga frågor kring rasism i allmänheten, och ger röst åt svarta kvinnor i synnerhet. Med såväl podden som på Instagram-kontot Raseriet gör de med stadig men varm hand sina lyssnare och följare till bättre och klokare medmänniskor.

Tidigare vinnare av Årets Nätängel

2019: Elza Dunkel, för hennes forskning om barns och ungas nätanvändning där hon fokuserat på utvecklingens fördelar, utan att blunda för nackdelarna.

2018: Lovette Jallow, för att vara en stark förebild som tar kampen mot sexism, rasism och orättvisor.

2017: Sara Dahlström, för sin ständiga kamp att alla ska kunna älska sig själva, precis som de är. För att hon kräver av såväl sig själv som av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna.

2016: Ulric Jansson, för Facebook-gruppen ”Vi som älskar Gustav”, där han samlade tusentals människor för att visa stöd och kärlek till mobbade Gustav.

2015: Fanny Ndow Norrby, för arbetet med Instagram-kontot Svart Kvinna, där hon motarbetar vardagsrasismen, avslutas pressmeddelandet.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu