Förintelsens minnesdag: Förintelseöverlevaren Irene Shashar håller tal i Europaparlamentet

Pixabay

Idag väntas Irene Shashar, som överlevde tillvaron i Warszawas ghetto, att tala till ledamöterna i samband med högtidlighållandet av internationella minnesdagen för förintelsen.

Källa: europarl.europa.eu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Europaparlamentets talman Roberta Metsola kommer att öppna det högtidliga plenarsammanträdet klockan 11.30, följt av ett musikaliskt framträdande av bandoneonspelaren Marcelo Nisinman.

Efter Irene Shashars tal kommer ledamöterna att hålla en tyst minut. Ceremonin avslutas med ytterligare ett musikaliskt framträdande av sopranen Sheva Tehoval och Marcelo Nisinman – denna gång av verket ”Kaddish” av den franske kompositören Maurice Ravel.

Irene Shashar

Irene Shashar föddes den 12 december 1937 som Ruth Lewkowicz och överlevde tillvaron i Warszawas ghetto. Efter att hennes far dödats av nazisterna flydde hon med sin mor genom kloakerna till en annan del av Warszawa där hon var ett ”gömt barn” under resten av kriget. Hon och hennes mor flyttade sedan till Paris. Efter moderns död flyttade hon till Peru där hon adopterades av släktingar. Efter studier i USA flyttade hon till Israel vid 25 års ålder och blev den yngsta fakultetsmedlemmen att inneha en tjänst vid Hebreiska universitetet. I dag bor hon i den israeliska staden Modiin. År 2023 publicerade hon sin biografi ”Jag vann mot Hitler”.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS