Göteborgs kommunanställda behöver inte anmäla papperslösa, ett unikt beslut

pixabay

Det rödgröna Göteborg blir den första kommunen som beslutar att anställda av staden inte kommer att riskera jobbet om de bryter mot en eventuell ny lag om ange papperslösa.

Källa: SVT, Regeringskansliet

Oppositionen är kritisk.

– Det är sensationellt oseriöst och allvarligt, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg.

DIKKO har tidigare skrivit om att regeringen utreder att införa en plikt för offentligt anställda om att den som är offentligt anställd kan bli skyldig att berätta för Migrationsverket och polisen, om de träffar personer som är i Sverige utan tillstånd. Lagen är omstridd och kritiserad, trots att den ska utredas och ännu inte finns.

Angiverilagen skapar ett angiverisamhälle

Flera kommuner, regioner och anställda har protesterat men Göteborg är hittills den enda kommun som tagit beslut om att gå ett steg längre. För på kommunstyrelsens sammanträde i Göteborg tog styret under onsdagen frågan vidare och fattade beslut om att ”Göteborgs stad inte kommer delta” i lagen.

Beslutet innebär att offentliganställda i kommunen inte kommer få några påföljder från arbetsgivarens sida om de väljer att inte anmäla papperslösa som de möter i arbetet, vilket SVT var först att rapportera om.

”Kommunstyrelsen kommunicerar ut till alla nämnder och styrelser som skulle omfattas av anmälningsplikten att personalen där inte förväntas lyda under plikten att anmäla papperslösa vid ett eventuellt införande av en ny angiverilag”, står det i beslutet.

– De rödgröna uppmanar till att bryta mot lagen, menar Hampus Magnusson (M).

Vänsterpartiet och andra kritiker av en eventuell lag menar att lagen riskerar att bryta mot barnkonventionen?

Därför hotar angiveriförslaget den svenska demokratin

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS