Högerextrema ”active clubs”, ett växande problem

skolbilder.com

I helgen rapporterade tidningen Mitt i om Liberalerna i Stockholms oro för att ”active clubs”, högerextrema slagsmålsklubbar, börjat etablera sig i Stockholm. Syftet med klubbarna är att bygga upp våldskapital för att kunna angripa sina politiska motståndare och ta makten med våld. Jan Jönsson (L), borgarråd i Stockholms stad, berättar mer i tidningen om riskerna med slagsmålsklubbar.

Källa: mynewsdwsk.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

– Aktivklubbarna kan på sikt bli ett lika allvarligt fenomen som gängkriminalitet, bara att det inte är ungdomar från utsatta områden utan från mer välbärgade områden som riskerar att dras med, säger Jan Jönsson (L).

Enligt stiftelsen Expo, som specialiserat sig på granskning av högerextremism i Sverige, är det en global trend att högerextremismen blir ett allt värre hot mot demokratin. Slagsmålsklubbar är ett växande problem i flera europeiska länder, bland annat Frankrike och Tyskland. Det som kännetecknar dessa grupper är ett våldsförhärligande, bakåtsträvande mansideal. Eftersom de inte organiseras som regelrätta partier eller medlemsorganisationer utan mer har fokus på kampinriktad träning, lockas framför allt yngre människor.

– När man väl har dragits in i de här klubbarna kan de vara lika svåra att lämna som de kriminella gängen. Skolorna måste aktivt integrera värderingsarbete och undervisning om icke-våld för att bemöta det här innan det är försent, säger Jan Jönsson (L).

Expo varnar för att organiseringen sker i det dolda och att de inte är lika öppna som exempelvis Nordiska motståndsrörelsen, just för att försvåra polisens ingripande. Av denna anledning har Jan Jönsson (L) skrivit en interpellation till finansborgarrådet Wanngård (S) för att få svar på hur staden ska agera för att stoppa de här klubbarna.

Stockholm måste ha rätt verktyg för att kunna hantera de här individerna innan de går från träning till handling. Det krävs både värderingsarbete och kompetensutveckling för att lärare ska kunna känna igen symboler och tecken associerade med dessa grupper.

Relaterade länkar

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS