Inbjudan till romer att delta i en studie om högre utbildning

Södertörns högskola har ett nationellt ansvar för kritiska romska studier i Sverige. Varje termin anordnas det kurser om exempelvis hur antiziganism har tagit sig i uttryck i ett europeiskt perspektiv, romska minoritetens nutida situation men även kurser i romsk historia och i romani chib.

Södertörns högskola ingår i flera internationella samarbeten i frågor som rör antiziganism och kritiska romska studier. Sista dagen för anmälan är den 19 april.

Den 18–20 maj anordnar Södertörns högskola tillsammans med Central European University, European Roma Institute For Arts and Culture och Romani Studies program vid Harvard University en internationell tredagarskonferens i Stockholm med syfte att lyfta kritiska romska studier. Under konferensen deltar forskare från olika delar i världen för att presentera sin pågående forskning med koppling till kritiska romska studier. Många av forskarna identifierar sig som romer.

Under dessa tre fullspäckade dagar har ni möjlighet att delta i spännande seminarier och forskningspresentationer. Ni kommer även att få träffa och knyta kontakter med romska akademiker och forskare olika länder, personer från civilsamhället och tjänstepersoner. Ni kommer även att få träffa romska studenter i Sverige och unga romer som studerat i andra länder.

Nu söker vi studenter, (som identifierar sig som romer) som vill delta i konferensen. Vi ser att du studerar vid ett lärosäte i Sverige, är nyexaminerad eller planerar att återuppta dina studier.

Inbjudan att delta i en studie om högre utbildning

I samband med konferensen kommer studenterna att bjudas in till att delta i en studie som handlar om romer i högre utbildning i Sverige. Vi vet att strukturell antiziganism genomsyrar Sverige och att det hindrar många unga romer från att ta del av högre studier. Därför är vi i studien intresserade av att höra studenternas egna perspektiv på hur de lyckats ta sig igenom hela skolväsendet till studier på högskola och universitet. Vi vill understryka att du inte binder dig till att delta i studien genom att delta i konferensen. Under konferensen kommer vi att hålla i ett kort informationsmöte där vi informerar om studien. Informationsmötet sker under konferensens andra dag, det vill säga torsdag den 19 maj.

Praktiska detaljer

Södertörns högskola finansierar resa tur och retur samt en övernattning för studenter som bor utanför Stockholmsområdet. För er som väljer att övernatta den 19 – 20 maj så bjuder vi på middag och utlovar en kväll i kulturens tecken. Ni anmäler er här innan den 19 april som är sista dagen att anmäla sig.

Både ni som bor i Stockholmsområdet och ni som ska övernatta ska använda ovanstående bokningslänk. Efter att ni har anmält er så kommer ni att bli kontaktade av en administratör som ger er mer information.

Har du frågor om konferensen eller har andra funderingar? Kontakta:

mirelle.gyllenback@sh.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS