Insändare| Vi köpte och sålde buxbom

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Jag bodde i Skåne i slutet på 60- talet. Där jobbade jag ihop med min svåger, vi köpte och sålde buxbom. Buxbom är en häckväxt som används till juldekorationer och bara finns i södra Sverige.

Vi satte in en annons ”Buxbom klippes och köpes”, när vi hade fått svar på annonsen åkte vi och klippte ner häckarna. Vi stoppade buxbomen i säckar och vägde dem. Vi betalade 1:-/kg och sålde till Trädgårdshallen för 4:-/kg.

I ärlighetens namn måste nog erkännas att vågen vi använde var en så kallad glädjevåg, den vägde så att säga till vår fördel. När affären var klar och man hade tur, fanns det snö också, detta var november – december.

Vi proppade då i en massa snö bland buxbomen i säckarna för att få upp vikten, ibland vattnade vi till och med säckarna. Sen åkte vi glad i hågen till Trädgårdshallen, vägde in och fick betalt. Inte blev man rik, men kul var det och en del lover blev det också.

Curre Johansson
Läs även Curres krönika ”Rödfärgning ett yrke som går i släkten”