John Hron dog 1995 ihjälslagen av nynazister

Den 16 augusti 1995 var John och sin yngre kamrat Christian vid Ingetorpssjön, utanför Kungälv, för att campa. De hörde att det kom fler till och ser att fyra nynazistiska ungdomar dyka upp. Ungdomarna som kom var mellan 15 till 18 år gamla. Han som var 15 år gick på samma skola som John. Han hade gjort sig ett namn på skolan och flera var rädda för 15-åringen. Själv sa 15-åringen i sitt vittnesmål att: ”Jag har nästan skrämt upp varenda jävel i skolan”. John och 15-åringen hade vid ett tillfälle blivit ovänner och det gick så långt att 15-åringen mordhotat John.

Text: Redaktionen E-post: redaktionen@dikko.nu

När de nynazistiska ungdomarna kom till sjön började 15-åringen och två av hans vänner att misshandla John Hron svårt. De ville att John skulle säga att han älskade nazister, något som han vägrade.

Under den pågående misshandeln lyckades John ta sig loss och simmade ut till mitten av sjön. Nynazisterna ropade på honom att han skulle komma tillbaka, men John svarade inte. Nynazisterna tvingade då Johns kamrat Christian att ropa ut mot sjön att om John inte kom tillbaka skulle han bli ihjälslagen. John ropade tillbaka och simmade mot land.

När han kom iland började misshandeln och den höll på tills han tills blev medvetslös. I vittnesmålet sa nynazisterna bland annat att de sparkat honom i huvudet i ungefär sju minuter. När misshandeln var klar kastade nynazisterna ut John i sjön. Enligt ett vittnesmål skulle John då fortfarande ha varit vid liv, i sitt uttalande sa rättsläkare att även om John hade varit vid liv vid det tillfället när han kastades i sjön hade han troligen inte överlevt skadorna från misshandeln. Johns kamrat Christian liftade hem och slog larm.

De fyra nynazisterna åtalades och dömdes till mellan fyra månader och 8 år, beroende på hur stor delaktigheten de hade haft i John Hrons död.

Foto hämtar från Facebook-gruppen Till minne av John Hron
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS