Kultur|En nyårsbetraktelse 2018, 2019……..

Foto BiL

Nu har julen passerat, överflödet av mat slängs i soporna för nu är alla less den förbannade julmaten. Julstressen är över och alla har fått sina paket, ja förutom de som fortfarande ligger kvar olevererade på posten. Det tackades och bugades för gåvorna som man egentligen inte behövde eller ville ha.

Vilket onödigt slöseri för när festen har övergått till vardag lägger den förslagne upp julklapparna på blocket och säljer dem för en spottstyver. Ett slags bakvänd rea!

Men nu är det dags för nyår och jakten kring maten börjar igen. Knäande under alla kassar av mat passerar människorna återigen samma tiggare som satt där innan jul. Då gav de en gåva till tomtens kokande gryta för alla ska vara snälla mot varandra på julen och vi ska på olika sätt hjälpa människor i nöd.

En slant i tomtens sparbössa var mångas bidrag och inget direkt till den nödlidande. För det passar sig inte att ge direkt till de nödställda, de kanske inte gör något åt sin situation om de får för mycket hjälp, tänker människorna och skyndar vidare i sin jakt på överflödet.

De flesta går förbi tiggaren utan att se personen eller den fattigdom den står för. Sen får vi inte glömma att människorna gav ju tomten en samvetspeng före jul och den pengen räcker länge, för någon måtta får det ändå vara på givandet. Det skvalar musik ur alla högtalare, det är pimpat överallt och ljusen lyser för fullt för nu vankas det nyår. Ingen ser heller den hemlöse som pantar sina flaskor för att få pengar till mat.

Härbärgen och andra sociala inrättningar ger mat till de människor som inget har, till de som ingenstans har att ta vägen på julafton, nyårsafton och alla andra dagar. Det är fullt hus på dessa inrättningar under vinterns högtider. Och för några få timmar kan de fattiga glömma och drömma sig bort till en varmare, trevligare tillvaro och få lite mat i magen. Innan kylan och verkligheten kommer i kapp igen.

Det blir några pepparkakor och en clementin på vägen innan härbärget stänger för dagen. Kylan tränger sig på, trappuppgångens värme är lockande och ger skydd mot nattens frost. Ett litet värmeljus, några pepparkakor och en clementin ligger snyggt på rad på det kalla golvet framför den hemlöse i skymundan under trappen.

Ovanför i lägenheterna firas det nyår. Det hörs barnaskratt samtidigt som främmandet kommer in genom porten och ringer på dörren. Barnen öppnar med tindrande ögon och stor förväntan, för nu är det fest. Inne dignar borden med ett överflöd av mat och vinet står på kylning. Pappan går till frysen och hämtar Akvaviten som är kvar sedan julen och bjuder främmandet. Ja, pappan tar sig en pruttare han med tillsammans med gästerna som precis som pappan var tankade innan de kom.

Den hemlöse under trappen drar filten hårdare runt sig och minns sin barndoms nyårsaftnar allt medan han lyssnar uppåt för att höra vad som händer. Nyåret firas med raketer och skålande, med höga glada stämmor och lite sång. Firandet börjar lida mot sitt slut och den hemlöse har fått ligga ifred för människorna är upptagna med festandet.

Men nu är uppbrottet nära, främmandet har mist sin stjärnglans i takt med snapsandet och snedstegen. På ostadiga ben tackar de för en trevlig kväll och kramar om värdfolket, mannen klappar mamman på rumpa samtidigt som kvinnan tittar pappan djupt i ögonen med något simmigt i blicken.

Det nya året är här, mamman och pappan gapar och skriker i köket, de små ligger i sängarna under täcket, gråter av trötthet och föräldrarnas högljudda gräl. Storasyster letar upp det sista i pappans snapsflaska och bättrar på sminket innan hon drar ut till sina kompisar.

Den hemlöse ligger och lyssnar på det som händer ovanför. Barnen har somnat, sängen knarrar under föräldrarnas försök till försoning och storasyster släntrar in genom dörren tuggandes läkerol i ett försök att dölja lukten av kvällens förlustelser. ”Gott nytt år” tänker den hemlöse, ”det här är precis som när jag var liten”. Han har ätit upp sina pepparkakor, blåst ut ljuset och tänker att clementinen blir en bra frukost.

Epilog
Vi har hemlösa ute i kylan och ett samhälle som inte tar ansvar. #öppnaporten är ett sätt att hjälpa de mest nödställda i vårt samhälle under de kalla vintermånaderna. Gör skillnad! Tänk på att en öppen port kan vara skillnaden mellan liv och död när kylan kramar om vårt land.

Och glöm inte att ingen sitter på knä utanför en affär för att det är en enkel utväg. Om det hade varit det hade vi haft fullt utanför affärerna av de som vill hitta vägen till snabba cach. De allra flesta vill ha ett jobb, men det enda man får är lite pengar i en mugg, hemorrojder, ömma knän och en massa förnedring. 

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu

Fakta och statistik från socialstyrelsen
Män är i majoritet bland de personer som är i hemlöshet. Antalet kvinnor har ökat. Drygt en tredjedel av alla personer i hemlöshet är föräldrar till barn under 18 år och något fler kvinnor än män är föräldrar. Sammantaget var det minst 24 000 barn vars föräldrar var i någon av hemlöshetssituation.

Läs även Tiggeriförbudet är kontraproduktivtoch Högsta förvaltningsdomstolen säger ja till tiggeriförbud och Civil Rights Defenders och Centrum för Sociala Rättigheter överklagar dom om tiggeriförbud

Publicerades första gången som en krönika 20181228 har nu uppdaterats och ompubliceras