Kulturkvarten och andra program som utforskar de nationella minoriteternas kultur

Kulturkvarten består av fem olika programserier där vi får lära oss mer om den romska- , samiska- , tornedalska- judiska- och sverigefinska kulturen. Programserien publiceras under året och riktar sig till både dem vars modersmål är ett minoritetsspråk och för andra kulturintresserade.

Källa: urplay.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

– Ett av de viktigaste målen med Kulturkvarten är att visa den rika mångfalden av kulturer som berikar vårt samhälle. Genom att lyfta fram romsk kultur och dess skatter vill vi öka förståelsen och uppskattningen för denna viktiga del av vår gemensamma historia och nutid, säger Lisa Wiman, projektledare och exekutiv producent på UR.

Så här långt har UR produceras dessa program:

Kulturkvarten på samiska
Kulturkvarten på meänkieli
Kulturkvarten på jiddisch
Kulturkvarten på romani
Kulturkvarten på finska kommer finnas tillgängligt för den sverigefinska gruppen i augusti har Lisa Wiman meddelat DIKKO.

Här kan du se fler program som är aktuella just nu:

”Sanningskommissionen” och ”Fiskekriget” på meänkieli. 
Barnprogram: ”Barbie och småkockarna” (romani), ”Bästa vallhunden” (samiska), naturprogram på flera språk och språkinlärningsprogram för små barn på flera språk. 
Den eländiga svenska bastun (finska)
”Röda mattan eller renar?” (samiska) Om en man som i vuxen ålder fick reda på att han är same. Ska han byta sitt glamorösa liv på röda mattan mot ett liv som renskötare?
”Möte med” och nyhetsdokumentärer på flera språk. 
”Vandringsleder” på meänkieli, romani och svenska. 

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS