Livesänd vernissage | Ceija Stojka – en av de första romska konstnärer att skildra Förintelsen

Porträtt av Ceija Stojka, 2005. Foto: Christa Schnepf

Malmö Konsthall presenterar i vår den romska konstnären och författaren Ceija Stojka (1933–2013). Med utgångspunkt i utställningen vill konsthallen öka kunskapen om den bortglömda romska Förintelsen och om romernas historia i Sverige och Malmö, som i oktober står värd för den internationella konferensen för Förintelsens hågkomst. Vernissage och pressträff sker digitalt den 29 januari. 

Utställningsperiod: 30.1.21–18.4.21. OBS! Malmö Konsthall är tillfälligt stängd till den 31 januari och avvaktar besked från Malmö stad gällande öppning den 1 februari.

Ceija Stojka (1933–2013), uppvuxen i en kringresande romsk familj i Österrike, var knappt tio år gammal när hon blev deporterad till Auschwitz med sin mamma och andra familjemedlemmar. Hon överlevde tre koncentrationsläger (Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück and Bergen-Belsen) innan befrielsen från nazisterna, som utplånade nästan hela hennes släkt. Först närmare fyrtio år senare bröt hon tystnaden och började, som en av de första romska kvinnor någonsin, berätta om sina minnen och upplevelser av Förintelsen under den nazistiska regimen. I flera böcker och över tusen målningar och teckningar har hon skildrat sin barndom.

I utställningen på Malmö Konsthall presenteras cirka 140 verk, tillsammans med hennes texter. Utställningen är tematiskt organiserad och följer Ceija Stojkas liv: före, under och efter kriget. Ceija Stojka saknade utbildning som författare och konstnär, hon var självlärd och målade snabbt med pensel eller med händerna. Styrkan i hennes verk ligger i hur hon låter ord och färg skildra ett barns känslor och upplevelser av Förintelsen. ”Auschwitz sover bara”, skrev Ceija Stojka 1994 på baksidan av en av sina målningar. För henne var det viktigt att inte glömma, och att påminna kommande generationer om att det kan hända igen.

Utställningen görs i samarbete med Ceija Stojka International Fund och i dialog med Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) i Malmö. Curatorer är Noëlig Le Roux och Xavier Marchand. Utställningen med Ceija Stojka blir den första stora presentationen av hennes verk i Sverige. 

Satsningar för att motverka antirasism

Malmö Konsthall vill under utställningsperioden göra extra satsningar för att motverka rasism och antiziganism i Malmö. I samarbete med Romska Kulturcentret i Malmö bjuder Konsthallen på ett omfattande program med musik, berättarvisningar, helgverkstäder och föredrag för att uppmärksamma romsk historia och kultur. Berättarvisningar är ett nytt grepp som Konsthallen startade under Michael Rakowitz utställning, där tanken är att låta besökarna komma närmare konsten genom personliga berättelser. En guide från Malmö Konsthall och en medlem från Romska Kulturcentret håller i visningen tillsammans, där tonvikten ligger på de personliga minnen och berättelser som utställningen väcker. 

Konsthallen kommer under utställningsperioden även att bedriva en omfattande pedagogisk verksamhet riktad till högstadium och gymnasium. Genom det nyproducerade skolmaterialet Nuets minne av Carl Johan Folkesson får eleverna i en kortfilm möta romska överlevande från Skåne. Boken Paroles D’artiste: Ceija Stojka, som översatts till svenska av Malmö Konsthall, kommer att delas ut till alla elever i årskurs 9 i Malmö samt ges som en gåva till deltagarna i höstens kommande Förintelsekonferens Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism.

Förintelsens minnesdag den 27 januari högtidshålls i Ceija Stojkas utställning på Malmö Konsthall, i regi av Malmö stad. Årets program är en livesändning i två delar; Sverige och Förintelsen – Skåne då och nu och Den romska Förintelsen. Invigning av Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Program & länk till livesändningen: https://www.facebook.com/kulturiMalmostad/live/

Missa inte den livesända vernissagen och pressträffen fredagen den 29 januari får bli avslutningen på pressmeddelandet

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS