Möt Katarina Memetovic som kandiderar till SSU:s förbundsstyrelse

privat bild

Katarina Memetovic är 21 år gammal. Hon pluggar på juristprogrammet i Göteborg men bor i Trollhättan. Utöver sina studier engagerar hon sig politiskt. Katarina har tidigare suttit som ordförande för SSU Trollhättan. Hon är numer aktiv i partiet lokalt, men även för SSU-distriktet och kandiderar till SSU:s förbundsstyrelse. 

Vad var det som gjorde att du engagerade dig politiskt?

Samhällsfrågor är något som alltid har varit av intresse, men kopplingen till det politiska engagemanget kom senare. Mycket av det grundar sig i att jag kommer från en familj som inte är politiskt aktiva överhuvudtaget. 

Mitt intresse av samhällsfrågor bidrog till att jag vid min högstadietid började att engagera mig i skolfrågor i den mån som vi fick möjlighet att påverka. Mitt första minne av mitt engagemang var under en demokratidag där vi elever fick träffa kommunpolitiker. Redan då förstod jag att min åsikter var vänster, då jag argumenterade för gratis busskort till elever. Nästa steg var att skriva en insändare om sambandet mellan betygssystemet och den psykiska ohälsan. Jag fortsatte att påverka på egen hand i några år till, men insåg att min röst aldrig nådde fram. Jag behövde gå tillväga på något annat sätt, ett sätt som skulle hjälpa mig att nå fram, ett sätt där jag skulle kunna göra skillnad på riktigt. Och här är jag idag. 

Varför valde du just det partiet?

Den vision SSU och Socialdemokraterna har är den jag delar – att alla människor, oavsett bakgrund, ska leva i ett tryggt och jämlikt Sverige, och för de som trampar snett ska det finns ett skyddsnät som fångar dem. Vi ska ha ett samhälle där vi inte gör skillnad för människor. För i slutändan handlar det om en enhet, det ska inte finnas ”vi och dom”, och det är just det socialdemokratin handlar om och det är därför jag är socialdemokrat. 

Du kandiderar till SSU:s förbundsstyrelse, berätta varför?

Den främsta anledningen till detta steg är mitt engagemang, ett engagemang som jag delar med många SSU:are runt om i landet. Jag vill vara en del av arbetet när det gäller politiken i vårt land. Jag vill vara en del av en rörelse som kommer fram till framtidens lösningar på våra samhällsproblem, och det här är en möjlighet till att göra det på nationell nivå. 

På vilket sätt ska du göra skillnad?

Som enskild individ kan jag inte göra skillnad. Det har jag lärt mig av inte minst min egna erfarenhet. Det krävs ett samarbete tillsammans med alla SSU:are i hela landet. När det är en fråga om hur SSU i stort kan göra skillnad så tror jag att det är av vikt att gå in till kärnan i systemet, för att komma fram till riktiga lösningar, istället för att föra fram politik som enbart bidrar till något symboliskt. Vi måste därför börja driva den politiska utvecklingen framåt, mer än vad vi gör idag. Segregationen, arbetslösheten, klimatet och rasismen är bara några få men viktiga exempel på utmaningar vi har framför oss. Det kommer det krävas ett större SSU, det är endast när vi är många som står tillsammans som vi kan ta oss an samhällets utmaningar. 

Vilka frågor vill du driva?

Min hjärtefråga har under senare år blivit lag och ordning. Anledningen till det är lite som jag beskriver ovan, att vi alla ser problemen med allt från gängkriminalitet till mäns våld mot kvinnor, och trots det så för vi en politik som inte är tillräcklig. Det innebär att arbetet, som jag ser framför mig, handlar mycket mer om långsiktiga åtgärder, såsom god utbildning, bostadspolitik istället för att diskutera visitationszoner. Kortsiktiga lösningar hjälper som sagt ingen, varken individen eller samhället i stort, vi kan inte ha det så. Detta medför att arbetet per automatik kommer att bli mycket svårare, men det är en utmaning som vi måste ta oss an. 

För mig som romsk tjej är det även en självklarhet att vi talar om och tar fighten för minoritetsgrupperna i Sverige på allvar. Under så många år, och än idag, har jag sett hur min romska grupp diskriminerats i vårt svenska samhälle, hur vi utnyttjas och hur folk nedvärderar oss. Det är tyvärr många som har bilden att romer inte vill anpassa till samhället och är kriminella, men det är en bild som inte är något annat än fördomar. 

Fyra snabba, vad rekommenderar du:

 • på netflix/hbo/prime?
  Snabba cash. 
 • bland lösviktsgodiset?
  Inte ofta jag äter godis, är mer av en ”chips-person”. 
 • musik?
  RnB, främst från 2000-talet. 
 • årstider?
  Höst.

Katarina Memetovic om någon visar verkligen att den stereotypa bilden av romer inte stämmer. Hon är en framåt, målmedveten tjej som visar att romska tjejer är att räkna med. Magasin DIKKO önskar Katarina Memetovic lycka till med sin kandidatur till SSU:s förbundsstyrelse och sina fortsatta studier.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS