Nu är sommaren slut och mörkret börjar vara påtagligt i vårt samhälle

Nu är sommaren slut och hösten har gjort sitt intrång i allas vår lilla värld. Det skördas frukt, plockas svamp och vi fyller på förråden inför vintern. Parallellt med att årstiden färgar löven i höstens färger fortsätter Tidö-partierna att framhärda med sin utredning om anmälningsplikt eller som den kallas i folkmun, angiverilagen. 

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

Det har börjat pratas om att man ska, kanske, undanta lärarna. Men det är fler som vill undantas och många inom offentlig sektor protesterar, så även annan skolpersonal.

Vi vill att barn ska utbilda sig i Sverige, vi är stolta över vår skolplikt och den numer något urholkade svenska skolan. Barnkonventionen, som numer är lag i Sverige, försöker bringa ordning på de förvirrade partierna. Vem som avlöper med segern är svårt att veta ännu. Men än så länge går alla barn i skolan, och ingen behöver dölja sin härkomst, oavsett etnicitet eller uppehållstillstånd. Ungarna samlar löv med sina lärare och gör hösttavlor som de oskyldiga barn de är, de vet ännu inte att deras snälla lärare kan bli deras värsta mardröm om anmälningsplikten träder i kraft. 

Mordet på Nadja Blom fortsätter med sitt rättsliga efterspel med överklaganden från både åklagaren och de dömda. Och Göteborgs Posten fortsätter att kalla det för ”mordet som splittrar ett folk”, de verkar inte ha förstått att mordet inte splittrat nåt, ingen inom minoriteten Romer tycker att det är rätt att mörda sin mamma. 

Vi på DIKKO blir fortfarande kontaktade av Resande och Romer som anser att GP har en egen agenda när de fortsätter att generalisera en minoritet. Det där med egen agenda är inget som vi på DIKKO vet något om, men det är klart att vinstdrivande tidningar alltid har en agenda som är att sälja sin story.

Den här typen av framhärdande av att ”mordet splittrar ett folk” skulle kunna ses som en kvasirationell strategi. Professor Fredrich Glasl beskriver kvasirationell strategi som att man försöker underminera den andre för att stärka sin egen position genom att utnyttja de diskursiva reglerna och konventionerna. GP måste nog kanske inse att det kommer inte bli några fler spadar att skotta med, det blir inga fler hejarop, den stunden är redan förbi.

Guldspaden som skottade skit över ett folk 

Edward Koch amerikansk jurist och demokratisk politiker född 1924 myntade ordspråket:

Om du slår till mig, slår jag tillbaka. Han trodde inte att: det är bra för ens självrespekt att vara en slagpåse.

Göteborgs Posten är en oberoende Liberal tidning. Vilket inte hindrar dem att fortsätta med något som faktiskt kan skapa fördomar. Det kanske inte är så konstigt att Liberalerna ingick i Tidö-avtalet, och nu är  på väg att vara en del i att driva igenom anmälningsplikten. Tidö-partierna – där L ingår tillsammans med SD, M och KD – går alltså vidare med den minst sagt kontroversiella angiverilagen och undantar inte på förhand några yrkesgrupper från utredningsdirektiven. Även om L har sagt att de vill se undantag så ingår vårdpersonalen som kan komma att tvingas anmäla sina patienter, precis som lärare sina elever. Det finns inga garantier att inte även dessa yrkesgrupper kommer att hamna under anmälningsplikten. 

Angiverilagen skapar ett angiverisamhälle

En gång i tiden var Liberalerna en del i att Vitboken för minoriteten Romer blev till. Det känns som en svunnen tid när vi hyllade Erik Ullenhag för hans arbete mot antiziganism. Liberalerna var då med och skapade Kommission mot antiziganism som skulle sätta ljuset på rasismen och ta till vara våra rättigheter.

Varenda människa ska ha möjlighet att bestämma över sitt eget liv och jobba hårt för att uppfylla sina drömmar. Hela Sverige ska vara möjligheternas land, för alla, står det på Liberalernas webbplats.

Men tiderna förändras. Makten och berömmelsen kan ibland stiga en del åt huvudet så de tappar bort de värderingar de hade som utgångspunkt. Under tiden den nya angiverilagen avhandlas har alla barn sin trygga zon i skolan, oavsett härkomst, etnicitet eller uppehållstillstånd. Där kan de ännu lugnt plocka löv och skapa pedagogiska tavlor för att lära sig om vår natur i en tid som snart kan mätas i ett före och ett efter lagen om anmälningsplikt.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS