Ny rapport: Så mycket kostar rasism i arbetslivet

pixabay

Rasism i arbetslivet är ett problem som rör oss alla. Det innebär en förlust socialt och ekonomiskt, inte bara för individer utan för hela samhället. En ny rapport visar hur man kan göra något åt detta.

I dagarna kommer IM (Individuell Människohjälp) ut med en faktabaserad rapport om rasism och diskriminering på svensk arbetsmarknad – och vad arbetsgivare kan göra åt saken. 

Rapporten som IM tagit fram i projektet ”Antirasism i arbetslivet” är en angelägenhet för alla som är intresserade av att skapa förändring och motverka ojämlikhet och rasism på jobbet.

Att arbeta mot rasism i arbetslivet borde vara en självklarhet för alla arbetsgivare. Rasismen kostar kompetens och pengar och skapar ojämlikhet. Det är också ett demokratiskt problem att människor diskrimineras.

Men för att kunna göra något åt problemet måste vi först bli medvetna om det: våga se den strukturella rasismen och våga se vilka strukturer som stänger ute människor från arbetslivet. IM:s rapport är en bra början. Först när vi erkänner problemet kan vi börja förändra. 

I rapporten finns flera konkreta rekommendationer om: 

  • hur man rekryterar icke-diskriminerande
  • hur man får en inkluderande arbetsplats
  • hur man förbättrar medarbetares hälsa

Eftersom problemen med rasism i arbetslivet börjar redan vid rekrytering är rapporten viktig inte bara för alla arbetsgivare utan också specifikt för alla HR-avdelningar.

Synliga minoriteter, som icke-vita, har till exempel svårare att få ett arbete som motsvarar deras kvalifikationer. Adoptivbarn med icke-vitt utseende är arbetslösa i högre grad än de med vitt utseende, för att ta ett exempel. Denna sorts diskriminering vid rekrytering sker ofta omedvetet men påverkar likväl utfallet.

Rapporten uppmanar arbetsgivare till handling. Genom att se, våga prata om problemet och genomföra aktiva åtgärder går det att göra något åt detta samhällsproblem.

Relaterade länkar

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS