Nyheter| Läkare behandlar romer med Rohypnol

pexels

INRIKES| Det har uppdagats stora förskrivningar av det beroendeframkallande läkemedlet Rohypnol av en läkaren i Lund. Han förklarar sig med att det är det enda som fungerar på hans många romska patienter.

Läkaren gissar att han har flera hundra romer som patienter och menar att sömnmedlet Flunitrazepam, som tidigare hette Rohypnol, är det enda som fungerar på dem.

Jag vet inte vad det är som gör det, men helt oberoende av varandra så tycker alla att de övriga medlen är helt verkningslösa, säger läkaren till Sydsvenska Dagbladet. Han tror orsaken är genetisk och har med hjälp av släktträd kommit fram till att romerna i Malmö och Lund ofta är släkt med varandra, säger han.

Att som läkare skapa ett släktträd av romer och att sen koppla ras och genetik till medicinering låter oroväckande likt ett register.

Socialstyrelsen har kritiserat läkaren på flera punkter. Särskilt allvarligt ser Socialstyrelsen på hans alltför generösa läkemedelsförskrivningar, däribland den Rohypnol han förskrivit till romerna, och de alltför långa sjukskrivningarna.

Socialstyrelsen menar att läkaren har ett flertal missbrukare bland sina patienter som utnyttjar honom för att den medicin de vill ha. Läkemedlen som han skrivit ut har i ibland läckt ut på den illegala marknaden. Dessa påståenden bemöter läkaren med att kalla det ”lögn och bedrägeri”.

Flunitrazepam är ett läkemedel som används sparsamt inom svensk vård och är helt förbjudet i USA.

Tom Palmstierna, sektionschef vid Beroendecentrum i Stockholm och forskare vid Karolinska institutet, beskriver i Uppsala nya tidning att Flunitrazepam är ett svårt beroendeframkallande medel. Och han varnar för att för frikostig utdelning av narkotiska preparat kan göra en utsatt grupp människors situation ännu värre.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu