Nyheter| Polisutbildning i mänskliga rättigheter för att förebygga hatbrott

pixabay

UTRIKES| I ett pressmeddelande meddelas att Europarådet kommer ha en konferens i Odessa (Ukraina) den 24-25 juni. Det ska samla representanter från polisstyrkorna i Moldavien, Slovakien och Ukraina för att diskutera hatbrott mot romer i de tre länderna och hur man bättre kan förebygga dessa brott. Konferensen kommer att hållas i lokalerna i Odessa State University of Internal Affairs.

Europarådets Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans (ECRI) har rapporterat att ”romerna verkar vara de vanligaste offren för det rasistiskt våld” i Ukraina.

De ukrainska myndigheterna har tagit tag i problemet, men samtidigt har gärningsmännen till de många attacker mot romer haft närmast straffrihet, enligt de icke-statliga organisationer som arbetar inom området. ECRI har också rapporterat att ”romerna verkar vara de vanligaste offren för rasistiskt våld” i Ukraina. Mellan 21 april och 15 juli 2018 ägde det rum flera brutala attacker mot ukrainska romska samhällen eller romska individer.

När det gäller Republiken Moldavien har ECRI nyligen dragit slutsatsen att landets rasism och hatbrott ökar mot romer och andra utsatta grupper. I Slovakien framhåller ECRI att polisens misshandel av romer har rapporterats av det civila samhället och internationella organisationer.

Ett viktigt mål för konferensen är att polisen ska bättre förstå de normer som fastställts av Europakonventionen om mänskliga rättigheter och skyldigheter som är relevanta för polisen så de följer den rättspraxis som Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna fastställt i samband med romer.

Workshops under konferensen kommer att hjälpa den nationella, regionala och lokala poliser att bättre identifiera motivationen och ideologin bakom hatbrotten mot romer och identifiera samt utreda rasrelaterade brott mot romer.

Källa Council of Europe

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu