Nyheter| SIRF fortsätter traditionsenligt att hedra ”Zigenarnatten”

Foto Ylva Hilmersson. Stenen memorial vid platsen för Treblinka koncentration och utrotningsläger i Polen.

Den 2 augusti 2020 högtidlighålls minnet av den så kallade ”Zigenarnatten”, en av många ohyggliga händelser från andra världskriget, natten mellan den 2 – 3 augusti 1944 då samtliga fångar i vad som kallats det ”zigenska” familjelägret i Auschwitz-Birkenau avrättades under en och samma natt.

Detta är 11 året minnesstunden arrangeras i Sverige. Den nationella kulturföreningen Sveriges Internationella Roma Filmfestival, SIRF, har sedan 2009 uppmärksammat dagen i syfte att hedra offren och öka kännedomen om nazisternas förintelsepolitik på romer.

I år är det än mer viktigare att stå emot destruktiva krafter som vill strama åt rätten och möjligheten att få vara den du själv är. Vi har partier i ett flertal länder som strävar tillbaka till en tid då miljoner liv föll offer för makt girigheten. Vi kan inte och har inte råd att låta detta göras ännu en gång, detta handlar om vårt allas framtid.

I samarbete med företrädare för det romska civilsamhället, och i samarbete med Forum för levande historia, kommer kransnedläggning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm och vid Raoul Wallenberg monumentet på Haga kyrkoplan i Göteborg äga rum på eftermiddagen den 2 augusti. Kransnedläggningen sker både i Stockholm och Göteborg, detta följs av en tyst minut för att hedra och minnas offren, följt av musik.

Det genomförs även ett livesänt samtal bland annat om nazisternas förintelse på romer med Berith Kalander, barn till överlevande, och Bagir Kwiek, anhörig, som startar kl. 17.30 på Forum för levande historias hemsida. Även statsminister Stefan Löfven kommer att medverka via länk. 

Låt oss tillsammans fortsätta manifestera för demokratin, friheten och en fortsatt solidaritet för medmänniskan!

Domino Kai
Initiativtagare och arrangör av den så kallade ”Zigenarnatten” i Sverige


Forum för levande historia livesänder minnesdagen för de romska offren för nazisternas förintelsepolitik 2 augusti

Vill du läsa fler artiklar om
Förintelsen
Zigenarnatten
Läs även “Vår resa till Auswitch Birkenau”