Pingstkyrkans härbärge i Umeå förnedrar och utestänger EU-medborgare och socialt utsatta

Foto Linda Lundqvist

Det har uppdagats missförhållanden på Pingstkyrkans härbärge i Umeå för EU-medborgare. De sorterar bort människor, förnedrar dem, och lämnar hemlösa och socialt utsatta EU-medborgare ute i kylan.

P4 Västerbotten har uppmärksammat missförhållandena i några reportage där de har pratat med flera hjälporganisationer och anonyma källor som har bekräftat påståendet.

Härbärget i Umeå öppnade den 22 december 2017 i nuvarande form. Men pingstkyrkan har bedrivet härbärge ända sedan 2014 och under den tiden har härbärget, enligt de som magasin DIKKO prata med, hellre låtit friska vuxna bo där än barn, vid ett tillfälle nekande de ett litet barn med kroniska luftrörsproblem. Systemet har gått ut på att man har lottat ut platserna istället för att låta behovet styra.

”Det finns ingen kollektiv diskriminering av personer i målgruppen”, säger Ulf Sundqvist till P4 Västerbotten, vid första intervjun.

Magasin DIKKO har pratat med Åsa Bäckström (V) Umeå som berättar att hon har ställt en fråga till Hans Lindberg (S) Umeå som ska lyftas i Kommunfullmäktige.

Önskar ställa en Enkel fråga till Hans Lindberg (S) Ska Umeå kommun fortsätta sitt samarbete med Pingstkyrkan, avseende natthärbärge, då Pingstkyrkan förnedrar och lämnar hemlösa socialt utsatta EU – migranter ute i kylan?

Umeå Pastorat, Pingstkyrkan och Umeå kommun har haft ett samarbete och gemensamt ansvarstagande för utsatta EU-medborgare genom föreningsbidrag och så kallat Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP, sedan 2014. Dessa samarbeten har utgått från ett gemensamt mål att minska nöd och lidande bland utsatta EU-medborgare under vistelsen i Umeå genom tillfälliga akuta lösningar om övernattning och mötesplats för att bidra till social delaktighet och öka egenmakten hos målgruppen. Hur tänker Umeå kommun förhålla sig till att Pingstkyrkan, enligt Svenska Kyrkans representant diakonstrateg Katarina Glas samt ordförande RUNG Linda Lundqvist, att Pingstkyrkan förnedrar och lämnar hemlösa socialt utsatta EU- migranter ute i kylan? Är det förenligt med Umeå kommuns åtagande gällande mänskliga rättigheter ? De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla, alltid. De slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Umeå kommun arbetar för ett öppet och inkluderande samhälle för alla, oavsett kön, ålder, etnicitet, sexuell läggning, religiös trosuppfattning och funktionsnedsättning.

Fråga till Hans Lindberg (S) Ska Umeå kommun fortsätta sitt samarbete med Pingstkyrkan, avseende natthärbärge, då Pingstkyrkan förnedrar och lämnar hemlösa socialt utsatta EU – migranter ute i kylan?

Mvh Åsa Bäckström (V)

Efter det första avslöjande reportaget kallades det till krismöte i stadshuset i Umeå. Både Svenska kyrkan och kommunen kräver omedelbara åtgärder. Pingstkyrkans föreståndare Ulf Sundqvist säger nu att de ska lyssna till kritiken trots att han först menade att det inte fanns inget att kritisera och att deras egen utredningar sagt att allt var bra.

”Vi måste självklart sätta oss ned med respektive part som har synpunkter på oss”, säger Ulf Sundqvist nu till P4 Västerbotten.

Källor som magasin DIKKO pratat med berättar om stora orättvisor när det kommer till vilka som får bo på härbärget eller inte. Det handlar inte om behov utan att människor sorteras utifrån tycke och smak och att det bara är utvalda familjer och personer som får bo där. Det förekommer också att folk, som redan är i en socialt utsatt situation, har blivit utskällda när de har sökt sig till härbärget. Pingstkyrkan har varit aktiv i att avhysa personer från olika områden som nån slags migrantpolis som bestämmer vem som får bo var.

P4 avslöjar: Härbärget i Umeå behandlar folk illa – andra hjälporganisationer talar ut
Kräver omedelbara åtgärder mot missförhållanden på härbärget i Umeå

Jack Rosell
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS