Recept| Gult bröd

privat foto

1 sats surdeg (köp på affären, eller gör egen, eller skit i det och använd jäst) och ca 25 g jäst (jag hade ingen jäst, men det går nog bra ändå)

100 g smör, mjukt.

5 dl vatten.

Salt. Några teskedar.

Ca 15 dl vetemjöl (jag hittade lite vetekli också, men ta det försiktigt, man ska inte överdriva fibrerna)

1-2 dl rostade solrosfrön (bränn dem i en stekpanna tills de luktar gott) eller andra frön eller nötter som du gillar. Valnöt hade jag kunnat ta, men jag blev snål i affären.

1 stor riven morot

1 riven squash (tog en gul)

Andra förslag på bra saker att ha i: Tillagad potatis (jag har gjort bröd på både kokt potatis, potatisgratäng, mos och rösti), kokta kikärtor (bara platta till dem lite innan), all form av gröt, eller rårivna grönsaker.

Och nu kommer det riktigt jävliga med surdeg. Knåda i 15 (!!) minuter. Inte de vanliga 5…

Sen dammar du på lite mjöl, och formar två-tre korvar, som du lägger på en plåt. De ska vara mjöliga på utsidan. Glöm bort dem i några timmar. Ser de små ut, så skäll lite på dem och glöm dem några timmar till. Annars är det 35 minuter 170 grader som gäller.

Vill du också dela med dig av ett recept?
Skicka in det till redaktionen@dikko.nu