Vem är du som jobbar för DIKKO? – Britt-Inger

Foto Anders Boström

Magasin DIKKO har gjort en intervjuserie och frågat sin redaktion och sina närmaste medarbetare vilka de är. Under den här intervjuserien kommer ni få lära känna Britt-Inger Hedström Lundqvist, Linda Lundqvist, Curt Magnusson, Johanna Olsson, Jack Rosell, Stellan Beckman, Sonny Carlsson, Cecilia Hockum och Lillemor Holmlund.

Text: Redaktionen E-post: redaktionen@dikko.nu

Först ut är ansvarig utgivare:

Britt-Inger Hedström Lundqvist är snart 65 år gammal och bor i Skellefteå, Västerbotten, med sin make och två hundar som motionerar henne. Britt-Inger är ansvarig utgivare och ägare av magasin DIKKO som startade 2018. Hon finns också med i redaktionen i förlag DIKKO tillsammans med Linda och Johanna. Förlaget startade 2022. Britt-Inger var även med och startade Dik Manusch 2015 och även där var Linda och Johanna inblandade.

Mycket av arbetet med DIKKO handlar om ideellt arbete så hur försörjer du dig, alltså vad är ditt lönearbete?

– Jag jobbar halvtid som verksamhetsledare på Kärngården personalkooperativ i Umeå, och som tur är behöver man inte så mycket pengar som man tror. Resten av min tid ägnar jag åt magasin DIKKO, förlaget och RUNG som jag är sekreterare i.

Vilka är dina viktigaste frågor när du skriver i DIKKO?

– Rättvisefrågor, rasism (antiziganism) frågor om mänskliga rättigheter och barnperspektivet. Jag har genom åren engagerat mig mycket ideellt och har skrivit i olika tidningar, bloggat och använt mig av olika medier för att nå ut. Jag föreläser, ibland ensam och ibland med Linda, samt engagerar mig i en massa saker som jag anser är orättvisa eller handlar om rasism (antiziganism), barn eller mänskliga rättigheter. Jag tycker att det är viktigt att tycka nåt.

Varför anser du att DIKKO är viktig?

– DIKKO är viktig som tidning för att de röster som sällan hörs får en plattform att höras hos oss. Det är också därför jag fortsätter jobba med DIKKO, och kommer fortsätta med det även när jag går i pension. Berättelserna är otroligt viktiga för vår historia, samtid och för vår framtid. Om ingen dokumenterar eller låter den lilla människan höras kommer vi tappa en otroligt viktig del av vår historia. I ett samhälle där berättelserna inte dokumenteras kommer vår historia till sist försvinna som den vattenpöl som dunstar bort på sommaren. Eller så kommer den bara bestå av forskning som bedrivs av de andra och berättas av de som inte tillhör målgruppen eller minoriteten. Inifrån perspektivet otroligt viktigt, och är det viktigt för oss som tidning och förlag. DIKKO är också en viktig plattform för nyheter om nationella minoriteter och i synnerhet för oss Resande och Romer, evenemang, berättelser, åsikter och så vidare. Vårt syfte var att vara en tidning som man kunde dela enskilda artiklar från som kan vara en del i debatten som förs i olika medier. Och det syftet har vi uppnått.

Vad skulle du vilja att det skrevs mer av på DIKKO?

– Jag skulle önska att fler Resande och Romer skrev ner sina berättelser eller vad de tycker i olika frågor och skickar in artiklar och/eller berättelserna till oss. Deras historia och berättelser är så viktiga för våra barn och vår framtid.

Vem är du som jobbar för DIKKO? – Britt-Inger
Vem är du som jobbar för DIKKO? – Sonny
Vem är du som jobbar för DIKKO? – Johanna
Vem är du som jobbar för DIKKO? – Jack
Vem är du som jobbar för DIKKO? – Curt
Vem är du som jobbar för DIKKO? – Cecilia
Vem är du som jobbar för DIKKO? – Lillemor
Vem är du som jobbar för DIKKO? – Stellan

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS