Borås – Romska röster

Fotograf: Susanne Kronholm

Kom och träffa Renata Useinova och Bagir Kwiek, samtalar med Hedvig van Berlekom (Författarcentrum Väst) om en tvåspråkig antologi (svenska och romani) med berättelser skrivna av romer ur olika generationer. Anordnas i samarbete med den romska föreningen SIRF och Författarcentrum Väst, den 31 maj klockan 18 – 19 på Borås stadsbibliotek.

I september 2023 släpps en tvåspråkig antologi (svenska och romani) med berättelser skrivna av romer ur olika generationer. Initiativtagarna, den romska föreningen SIRF och Författarcentrum Väst, vill att boken ska hjälpa till att bygga broar mellan romer och majoritetssamhället, bryta fördomar, öka kunskap och ge plats åt romer och romska berättelser i kulturella sammanhang. Boken lyfter fram berättelser och en historia som sällan hörts.

Antologins deltagare har skrivit utifrån sig själva och sina egna erfarenheter, bortom bilden som samhället skapat av romer. Möt två av antologins författare, Renata Useinova och Bagir Kwiek, i ett samtal med Hedvig van Berlekom (Författarcentrum Väst).

Presentationer

Renata Useinova är utbildad manusförfattare inom film och tv. Hon har skrivit en text om fyra romska kvinnor som alla gjort så starkt intryck på henne i barndomen att de sedan dess alltid har haft en speciell plats i hennes hjärta. Det är en text om fyra starka, självständiga och normbrytande kvinnor.

Bagir Kwiek är författare och sakkunnig i romska frågor. I antologin har Bagir skrivit ett utdrag ur Kako Todoros liv (född 1932 i Ryssland och en romsk legend). Texten har kommit till genom att Bagir under en lång tid träffat Todoro varje söndag och fått ta del av hans livshistoria, en otrolig berättelse som sträcker sig 85 år tillbaka i tiden.

Hedvig van Berlekom är författare samt kommunikatör och projektledare på Författarcentrum Väst. Hon har tidigare varit redaktör för Den ohörda historien – romska berättelser.

Antologiprojektet stöds av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS