Debatt| Vi måste prata om den ökande antziganismen i Europa

Foto Linda lundqvist

UTRIKES/INRIKES| Minoriteten romer är den mest förföljda minoriteten i Europa. Det som sker nu i vår samtid har pågått sedan resande/romer anlände från Indien under medeltiden. Romanifolken har genom tiderna utsatts för olika grad av intensiv diskriminering, påtvingade utvisningar och ett nazistiskt folkmord under andra världskriget.  

Men det är inte bara ute i Europa som antiziganismen har förekommit. Sveriges kung Gustav Vasa var en föregångare i antiziganism. Han utlyste ett folkmord på resande/romer under sin regeringstid. 

Nu när hatbrott och attacker mot kontinentens 10-12 miljoner romska invånare ökar, blir det allt viktigare att vi som tror på mänskliga rättigheter och människors lika värde, oavsett politisk ideologi, att lyfta hatbrotten som sker och öppet erkänna dess existens.

Populism från höger har skapat en grogrund i vårt samhälle och färgen brunt verkar ha kommit på modet. Vilket har resulterat i en upptrappning av hatattacker mot minoriteten romer. Både i Frankrike och Ungern har romska samhällen och läger utsatts för våld och hot. 

En del länder tar problemet på allvar och förra månaden höll Europarådet en konferens i Odessa. Där träffades chefer för den ukrainska, moldaviska och slovakiska polisen för att diskutera på vilket sätt de kan förhindra de antiziganistiska hatattackerna. 

I Italien har vi på senare tid sett en intensiv koncentration av rasism mot romer. Dessa attacker har till en stor del gjorts av en  av en koalition av nyfascistiska gäng och arga människor från lokalbefolkningen.

Men ibland kan det glimta till och det går att se ljuset längst bort i järnröret, till exempel så finns det en viral video av en italiensk tonåring som står upp och protesterar mot att högern har spridit sig. Han anklagar dem för att ”bara vilja ha röster” och att de utnyttjar lokala ekonomiska frågor för att uppmuntra antiziganistiskt rashat.

I Italien förvärras antiziganismen av att Matteo Salvini , Italiens vice premiärministers inställning till romanifolken i Italien. Han har gjort allt från att  förespråka sterilisering och omhändertagande av barnen till att införa en folkräkning av invånarna i de romska lägren i Italien. Förslaget om folkräkning har fått hård kritik från många av landets ledande politiker i landet.

Men när kritiken kommer byter Salvini stil och uppmanar istället de styrande i regionerna att skapa en rapport om hur många romer som bor i deras region. Allt för att få kontroll över romerna.  

Som man kan förvänta sig så växer antizigansimen i Italien. Mycket tack vare Salvinis legalisering av hatet mot romerna. Något måste göras för trots att rapporterna strömmar in från utländsk media så gör vi ingenting. Sverige tiger igen! En sådan tystnad berättar om en djup okunnighet om romanifolken, detta Vitboken till trots, eller kanske just på grund av den, det går alltid att be om ursäkt efteråt.

Romanifolken har en lång historia och en stark kultur, med många olika undergrupper och språk. I Sverige har vi fem grupper som ingår i minoriteten romer, resande (Resandefolket) är den största gruppen, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer. De har alla blivit utsatta, de har pinats, de har uthärdat, särskilt under den nazistiska tiden och ändå har de överlevt.

Den ökade intensifieringen av antiziganistiskt bruna känslor är ett olyckligt tecken för samtiden och framtiden. Därför måste vi lyfta debatten, vi måste börja prata om de tecken vi ser, vi måste prata om det som sker framför våra ögon, vi kan inte stoppa huvudet under kudden och tro att John Blund gör så att det försvinner. Vi måste agera innan det är för sent den här gången.

De finns många negativa stereotyperna som är förknippade med resande/romer. De flesta baseras på rykte om att de är ”skitiga”, ”kriminella” och ”samhällsfientliga”. Dessa och många fler argument används av högerpopulisterna för att motiverar antiziganism. De vill ”minska brott” eller ”skydda lag och ordning” genom eget olagligt förfarande. 

Varje individ, oavsett bakgrund eller etnicitet, måste hållas ansvarig för sina handlingar. Men att passivt motivera antiziganistisk diskriminering på grundval av att det finns individer i minoriteten romer som begår brott är chockerande när det kommer från de som hävdar att de motsätta sig alla former av rasism och hat. 

Om vi ​​verkligen vill stå för mänskliga rättigheter, social rättvisa och motverka rasism och nazism måste vi, snarast, se vad som händer i Europa och lyfta upp frågan in i ljuset. 

Britt-Inger Hedström Lundqvist, ansvarig utgivare DIKKO, etnolog och författare 
Mikael Good, reporter
Kurt Magnusson, redaktionen DIKKO och kassör föreningen RUNG
Thord Kristiansson, aktivist för EU medborgares lika rättigheter
Linda Lundqvist, chefredaktör DIKKO, ordförande föreningen RUNG 
Lise-Lotte Bremer, diakon i Svenska kyrkan
Joakim Månsson Bengtsson, Initiativtagare till Skånes första året-runt härbärge för EU-medborgare i utsatthet och till föreningen ”Coloboratie Lund- Maxenu” med läxhjälpsverksamhet i Rumänien.
Robert Simonovic
Lillemor Wilhelmsson Holmlund
Juni Bergman
Glenn Möllergren, vice ordf Romers och resandes förening i Blekinge
Sofia Breimo, etnolog
Julia Gumpert, skådespelare
Johanna Olsson, lärare i samhällskunskap och historia
Kim Fredriksson, redaktionen DIKKO
Mick Keylah
Marika Sellgren