Göteborg prisas på EU-nivå för inkluderande politik

Foto Linda Lundqvist

De första vinnarna av utmärkelsen Huvudstad för inkludering och mångfald, som syftar till att lyfta fram städer och regioner i hela EU som föregår med gott exempel inom inkluderande politik tillkännagavs av EU-kommissionen den 28 april. Göteborg får silver i två kategorier: för insatser för ökad mångfald och inkludering och för integrering av romer.

Göteborg får silver i två kategorier: för insatser för ökad mångfald och inkludering och för integrering av romer.

Vinnarna, som är spridda över fem medlemsstater – Kroatien, Tyskland, Rumänien, Spanien och Sverige – har fått erkännande för sitt arbete med att skapa rättvisare samhällen genom att främja mångfald och inkludering när det gäller kön, ras och etniskt ursprung, religion och övertygelse, funktionsnedsättning, ålder, hbtqi-personers rättigheter och integrering av romer.

Vi var den enda nordiska stad som var nominerad, fast det var fler som sökt. Göteborg fick silver i specialkategorin om romsk inkludering för arbetet med Romano Center i Väst och samarbetet med romska rådet och silver i kategorin städer med fler än 50 000 invånare som arbetar för inkludering och mångfald på ett föredömligt vis, säger Louise Stiernström, som bland annat arbetar med EU-frågor på socialförvaltningen Centrum i ett pressmeddelande.

EU-priset “European Capitals of Inclusion and Diversity” uppmärksammar städer och regioner som arbetar främjande med jämlikhet, inkludering och mångfald. Göteborgs ansökan togs fram under februari av Göteborgs Stads Brysselkontor tillsammans med förvaltningen för funktionsstöd, förskoleförvaltningen, Romano center i Väst, stadsledningskontoret och socialförvaltningen Centrum.

Vårt lokala nätverk i staden som jobbar i Eurocities Social Affairs Forum och finns representerade i flera förvaltningar och Brysselkontoret bildade en arbetsgrupp för att göra en ansökan. Stadens arbete med Jämlik stad och allas vårt dagliga arbete för att motverka diskriminering i alla dess former har varit grunden för ansökan. EU-kommissionen lyfte särskilt vikten av den samverkan som Göteborg har med olika råd för olika grupperingar som riskerar att utsättas för diskriminering och där våra politiker också deltar aktivt i dialogen för att vi ska tillmötesgå intressen, säger Louise Stiernström.

Köln i Tyskland vinner guld i kategorin ”lokala myndigheter med över 50 000 invånare” för sin strategi för ökad mångfald och inkludering, följt av Göteborg (silver) och Barcelona (brons). Koprivnica i Kroatien vinner guld i kategorin ”lokala myndigheter med färre än 50 000 invånare” för sin strategi för att stödja personer med funktionsnedsättning, följt av Ingelheim am Rhein i Tyskland (silver) och Antequer i Spanien (brons). Andalusien i Spanien vinner guld i den tredje kategorin, som avser romer, för sin övergripande plan för romernas integrering, följt av Göteborg (silver) och Grădinari i Rumänien (brons).

EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för värden och öppenhet, Věra Jourová, gjorde följande uttalande: ”Vi har sett att sårbara grupper utsätts för ökade risker i kristider. I dag hedrar vi de städer som föregår med gott exempel när det gäller att skydda värdigheten och friheten för alla i våra samhällen. När vi hyllar vinnarna påminns vi om vikten av sådana initiativ till stöd för de värden som vår union representerar, på alla nivåer.”

Kommissionären med ansvar för jämlikhet, Helena Dalli, sade följande:

Grattis till alla vinnare den första utmärkelsen Europeiska huvudstäder för inkludering och mångfald och till alla 82 lokala myndigheter som svarade på Europeiska kommissionens uppmaning att främja och stödja mångfald. I dag har dessa lokala myndigheter på bästa sätt visat hur vi tillsammans kan upprätthålla jämlikhet och mångfald och sträva efter att vara inkluderande för alla.

Göteborg kan bli europeisk huvudstad för inkludering och mångfald

Vinnarna av årets pris tillkännagavs vid en nätceremoni som hölls den 28 april i samband med lanseringen av den europeiska mångfaldsmånaden 2022.

Göteborgsredaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS