Minnesdagen för förintelsen: ”Hitler vann inte!”

På torsdagen talade Irene Shashar, som överlevde tillvaron i Warszawas ghetto, till ledamöterna i samband med högtidlighållandet av internationella minnesdagen för förintelsen.

Källa: europarl.europa.eu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

”Vi hedrar i dag Förintelsens offer och bekräftar vår orubbliga beslutsamhet att kämpa mot antisemitism, rasism och andra former av hat. Europa minns”, betonade Europaparlamentets talman Roberta Metsola när hon öppnade det högtidliga sammanträdet. Hon varnade för att den medskyldiga tystnaden hos många gjorde nazisternas fasor möjliga och underströk att ”Europaparlamentet inte är en plats för likgiltighet – vi står emot förintelseförnekare, desinformation och våld.”

”Vi kommer att lyssna på din berättelse. Vi kommer att ta med oss dina lärdomar. Vi kommer att minnas”, avslutade hon innan hon gav ordet till Irene Shashar.

Under sitt tal beskrev Irene Shashar hur hon som barn överlevde nazismens fasor i Warszawa genom att hålla sig gömd och hur hon flydde genom en kloak till en säkrare del av staden där hennes mammas vänner gav dem hjälp. Hon bor i dag i Israel och sade: ”Jag är välsignad med möjligheten att ha fått barn och barnbarn. Jag gjorde just det som Hitler så hårt försökte förhindra. Hitler vann inte!”

En längre version av pressmeddelandet finns tillgänglig på engelska här.

Du kan se hela ceremonin här.

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS