Nyheter| ”Alla italienare är inte en mafioso och alla romer är inte tjuvar.”

pexels

UTRIKES| I Albuccione, Italien har en mobb kommit till en romsk by med påkar, stenar och flaskor, de slog sönder fönster medan de skränade ”Döda alla!” ”Bränn dem levande!” och ”Skicka bort alla!”

Enligt vittnen som talade med Courthouse News hände detta förra veckan. Det var en folkmassa på mer än 100 personer som gav sig på de som bor i byn med den romska populationen utanför Rom.

Men det var inte den enda händelsen utan en i en serie av tragiska och våldsamma händelser som bröt ut onsdag den 17 juli enligt vittnesberättelser och nyhetsrapporter.

Vid lunchtid blev en 13-årig romsk tjej påkörd av ett fordon och fick dödliga skador. Det romska samhället samlades vid platsen för olyckan.

Ungefär samtidigt kom en grupp män för att sparka in dörren till en romsk familj som bodde i en lägenhet i Albuccione. Familjen anklagades för att stulit föremål från en bil. Män attackerade sedan familjen enligt nyhetsrapporter och krävde att de skulle betala 220 dollar. Två män greps i samband med detta övergrepp.

I samma veva samlades en grupp innevånare från Albuccione och marscherade till den intilliggande romska byn med påkar och flaskor. De attackerade ett hem nära ingången till byn genom att kasta stenar och flaskor, enligt vittnen och nyhetsrapporter. Två dörrar och två fönster på huset, förutom två bilfönster var trasiga efter deras framfart säger vittnen.

När attackerna mot de romska hemmen började återvände romerna, från platsen där tjejen blivit påkörd, till sina bostäder och möttes av en folkmassa, säger vittnen.

Romerna ringde polisen, som dök upp och höll de två sidorna åtskilda så de inte kunde skada varandra. En del innevånare från Albuccione stannade i timmar vid ingången till byn och kastade förolämpningar mot romerna i flera timmar, enligt vittnen. 

De skrek sådant som Döda alla! Bränn dem levande! Skicka bort alla!

Polisen vid Carabinieris huvudkontor i närliggande Tivoli vägrade att prata med Courthouse News om händelsen och svarade inte meddelanden där de ville ha en kommentar.

Detta var den tredje ”pogromliknande attacken” i utkanten av Italiens huvudstad Rom under de senaste tre månaderna mot romer, enligt Marcello Zuinisi, en advokat vid National Association of Roma in Italy.

De övriga två incidenterna involverade neofascister som protesterade våldsamt över att romska familjer beviljades offentliga bostäder.

”Liknande händelser har hänt i flera år i Italien,” säger Zuinisi i en telefonintervju.

Men han säger också att attackerna mot romer har förvärrats sedan Italiens yttersta högerinriktade inrikesminister, Matteo Salvini, tillträdde i juni 2018 och började bejakade hatet mot romer.

Nyligen utfärdade Salvini en order om att göra en folkräkning av romerna. En handling som påminner om det den fascistiska diktatorn Benito Mussolini gjorde när han samlade romerna i Italien och skickade dem till tyska utrotningsläger.

I Italien finns det en mycket tryckt atmosfär, säger Zuinisi. Det är samma tryckta atmosfär som 1930. Italien är det mest rasistiska landet i Europa.

I Albuccione attackerades samhället, där cirka 20 romska familjer bor, med anklagelser om att romerna var ansvariga för stölder på en lokal skola och från en bil som stod parkerad inne i bostadsområdet. Polisen har inte arresterat någon för de påstådda stölderna, enligt invånare och nyhetsrapporter.

”Jag har aldrig sett något liknande,” säger Giorgio, en 55-årig rom som kom till Italien 1969 när han och hans familj flyttad från dåvarande Jugoslaviens Bosnien-Hercegovina-region.

Giorgio vill bara tala om sitt förnamn av rädsla för hämnd. Andra i det romska samhället vägrade att prata med Courthouse News eller pratade endast om fick vara  anonyma. Romarna, inklusive Giorgio, vägrade också att bli fotograferade.

Giorgio jämför det som händer med de avskyvärda handlingarna som inträffade i Adolf Hitlers Tyskland och sa att han hade sett liknande scener

på filmer när SS slaktade människor i duschar [dvs. gaskamrar], och satte människor på tågen.

Uppskattningsvis var det 500 000 till 1,5 miljoner romer som dödades av nazistiska och fascistiska regimer mellan 1930-talet och slutet av andra världskriget 1945, enligt historiker.

Många italienare anklagar romer för att var tjuvaktiga och andra olagligheter. De är hatiska mot den minoritet som lever i utkanten av samhället.

”Romarna stjäl,” säger Dario Pallotta, en 65-årig ägare av tobaksaffärer i centrala Rom. 

Romarna är motbjudande. De bor ute i sina skitiga läger fulla med skräp. Vi bör sparka ut alla.

Han anser att det är dags att alla som flydde från kriget i fd Jugoslavien i början av 1990-talet ska återvända till sina hemland.

Kriget är över, så varför åker de inte tillbaka? säger affärsägare som satt utanför sin butik med en vän.

Zuinisi kallade sådana uttalanden rasistiska generaliseringar.

Tjuvar finns i alla länder i världen, säger han. Alla italienare är inte en mafioso och alla romer är inte tjuvar.

I bostadsområdet Albuccione vägrade de flesta invånare att prata med Courthouse News.

En 44-årig man som heter Luigi säger att han inte har några problem med romerna. Han vill inte uppge sitt efternamn av rädsla då området är känt för sina högersympatisörer.

De stör mig inte, säger Luigi. Vi måste leva med dem. De är människor också.

Han säger att rån förekommer, särskilt på natten, men att han inte har varit utsatt för någon stöld. 

När han talade med reportern från Courthouse News, går en ung man klädd i en svart skjorta och svarta långa shorts förbi och lyfter armen i en nazistisk salut och säger ”Sieg Heil!”

Källa: www.courthousenews.com

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu