Nyheter| Italien, Salvini vill införa registrering av Sinti och romer

Pixabay: Rom, Fontana Del Moro

UTRIKES| Italiensk inrikesminister Matteo Salvini vill införa registrering av Sinti och romer som bor i Italien. Han säger att han vill få en bild av de olagliga bosättningsboende och att de ska stängas. Målet är de ska ”återvända till lagligheten”, enligt Salvinis uttalande på fredagen.

Salvini, har tidigare uttalat sig positivt om att sterilisera romska kvinnor. Salvinis uttalande och nya direktiv oroar inte bara landets romska befolkning utan även Europas romska befolkning. Det är lätt att dra paralleller till den nazistiska tiden i Europa.

Idag lever cirka 180 000 romer och sintier i Italien, 26 000 av dem i barackstäder. Strax efter det att den högerpopulistiske italienska inrikesministern tog sitt ämbete i besittning förra året lade han fram samma förslag. Men fick då kritik på förlaget om en folkräkning av minoriteten romer och drog då tillbaks förlaget igen. Nu kommer han med samma förslag och menar att de måste ”behålla landet”.

Salvini har nu meddelat att han kommer att stänga alla olagliga romska bosättningar i  slutet av femårsperioden. I juli 2018 evakuerades ett läger i Rom med flera hundra medlemmar av minoriteten romer. 8000 romer lever i huvudstaden Rom. I åratal har staden satsat på att minska barackstäderna genom att erbjuda romska familjerna andra bostadsalternativ. 

Källa: www.wienerzeitung.at

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu