Nyheter| Nazistattack mot romskt informationscentrum

pixabay

INRIKES| Det romska informations- och kulturcentret i blev utsatt för en nazistattack i början av veckan. Ett stort hakkors hade målats utanför deras lokaler i centrala Malmö.

På sin fb-sida skriver RIKC – Romskt informations- och kunskapscenter.

Vi har fått lite frågor kring ett ärende som vi vill förtydliga. 
I tisdags upptäckte vi på RIKC att ett stort hakkors målats på trottoaren strax utanför vår byggnad, varpå vi polisanmälde händelsen.

Malmö Lokaltidning skrev igår om ärendet och beskriver också hur ytterligare ett hakkors anmälts i en annan del av stan. Även Skånska Dagbladet skriver om händelsen på sin hemsida.

Ärendet har rubricerats som hets mot folkgrupp.

Två fall av hets mot folkgrupp polisanmäldes samma dag, efter att stora hakkors målats på offentliga platser.

I det andra fallet var det ett hakkors som målades utanför det romska informations- och kulturcentret i Malmö. Där utgår vi från att det var de som var måltavla, säger Nils Norling som är pressinformatör vid polisen i Malmö till lokaltidningen i Malmö.

Ewa Bertz (L) är kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter samt Romska rådets ordförande. Hon är bestört efter det som inträffat.

Det är något alldeles fruktansvärt att några människor har ett sådant utbrett hat i sig. Att drivas till ett så grovt och riktat uttryck som ett hakkors blir ett bevis på bristande medmänsklighet och respekt hos avsändaren. Min förhoppning är att Polisen får tag i de som sett till att nazistsymbolen hamnat där. Vi, hela samhället, måste visa att vi står upp för allas lika värde och att denna typ av agerande får konsekvenser, säger hon i en kommentar till lokaltidningen i Malmö.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu