Tjena tjavo vann pris som bästa kortfilm på den Romska filmfestivalen AKE DIKHEA?

Tjena tjavo skådespelaren Ado Mehic Dzafic.

Filmen Tjena tjavo är en vacker skildring om utanförskap och mänskliga beteenden. Det är en intim berättelse om familjerelationer och arv som engagerar och berör. När jag såg den blev jag både rörd och berörd. Den svenska titeln är Tjena tjavo och den engelska titeln är Chavo.

Text: Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

DIKKO frågade filmskapare Alecio Araci hur det kändes att ta emot priset:

– När jurymedlemmen Benita läste upp motiveringen så darrade hon på rösten och mot slutet storgrät hon. Tydligen hade filmen haft en stor inverkan på samtliga jurymedlemmar som bestod av Benita Bailey, Pamela Cohn och Delaine Le Bas. När filmens namn ropades upp kunde jag knappt tro att det var sant. Jag var både rörd och överlycklig på samma gång. För mig betydde det så otroligt mycket att publiken och juryn kunde se, förstå och ta till sig alla de budskap som jag vill lämna efter mig med den här filmen.

– Tjena tjavo (Chavo) är filmad från en förälders perspektiv. Detta för att jag känner att den gruppen behöver belysas och fokuseras mer på när det kommer till att öka sin kunskap kring människor som inte tillhör majoriteten. Det är ändå till stor del vuxna samt föräldrar som bär ansvar för sina barns och andra barns välmående. Föräldrar och vuxna kan rädda liv genom att anstränga sig för att vara förstående och stöttande.

Sen fortsätter han med att säga:

– Om Tjena tjavo (Chavo) kan bidra till att romska likväl icke-romska ungdomar som är HBTQIA kan se lite ljusare på framtiden och kanske känna sig lite mindre ensamma och lite mer förstådda så har jag lyckats med mitt mål.

Juryns motivering löd så här:

This groundbreaking short film explores the intersectionality of identity and trauma, celebrating the diversity within the Roma community and queerness. It addresses themes of self-acceptance, love, grief, and intergenerational relations, fearlessly tackling taboos. With its poignant storytelling, authentic representation, and emotional depth, viewers are captivated by the twists and aesthetic brilliance. Every detail in the film tells a story, shedding light on lesser-discussed hierarchies within the Roma culture. By doing so, the film reflects back to the community a new narrative. The director said, “This film is a means for himself to heal.” We, the jury, believe this film gives audiences of the Roma community, the LGBTQ+ community, and all other communities the opportunity to heal as well. The prize for the Best Short Film of the 7th International Roma Film Festival goes to “CHAVO.”

Dokumentärfilmare Hanna Heilborn som gjort Dokumentären Rosornas by, The Village of Roses sa efter prisutdelningen:

– Tyvärr såg jag inte filmen på festivalen. Det hade varit stort! Med alla romer och resande i publiken och från festivalledningen hade jag gärna varit i det ögonblicket, men vi anlände i slutet av festivaldagarna. Jag har sett den utanför och det är med sådant mod och vilja till förändring som Alecio Arecio beskriver en historia, djupt förankrad i hans egen. Ett inifrånperspektiv, viktig på flera plan. För filmaren, för de i den romska communityn, för andra marginaliserade grupper – och förstås för oss Gadje. När jurymedlemmen läste motiveringen grät hon och pratade om anknytningen till utanförskapet generellt, som jag tror hon kunde relatera till. Bästa Alecio sa från scenen: låt aldrig fler dö! Sedan dansade vi till Roma Preda Band, så att svetten lackade!

Vi på magasin DIKKO gratulerar till ett otroligt välförtjänt pris.

Missa inte att se Tjena tjavo som visas på SVT2 den 27 november 18:45 och släpps samma dag på SVT Play.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS