Två EU-parlamentariker uttalar sig rasistiskt och antiziganistiskt

Pixabay

Under en session i EU-parlamentet uttalade sig två parlamentariker generaliserande och rasistiskt mot romer. Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för antirasism och mångfald vill nu se sanktioner mot politikerna, den ena från högerextrema italienska Lega Nord och den andra från bulgariska IMRO, berättar tidningen EXPO.

Det var den 20 maj i EU-parlamentet när det debatterades om stöd och frågor kring romers rättigheter och inkludering som Mara Bizzotto, EU-parlamentariker från det italienska högerextrema partiet Lega Nord, menade att EU borde stoppa sitt stöd till romer. Hon menade att ge ekonomiskt stöd till romer i Italien är ”bortkastade” pengar eftersom romer ”inte vill integrera sig”. Bizzotto menade att romer inte är att se som likvärdiga italienska medborgare. Hon ville i stället att EU-stöden borde gå till ”italienska familjer”, ”våra arbetslösa” och ”våra medborgare”.  

“Alla italienare är inte en mafioso och alla romer är inte tjuvar.”

Det är inte första gången politiker i Italien uttrycker rasism mot romer. 2019: Italiens inrikesminister vill sterilisera romska kvinnor och adoptera bort barnen. Italiens inrikesminister, Matteo Salvini, uttalade sig då positivt om att sterilisera romska kvinnor. Salvini ville även införa registrering av Sinti och romer han ville på detta sätt få en bild av de olagliga bosättningsboende. Målet är de ska “återvända till lagligheten”.

Även Angel Dzhambazki, från bulgariska nationella rörelsen (IMRO), ansåg i sitt anförande att EU borde sluta att tala om romers rättigheter, som enligt honom ”inte vill integrera sig”. Han sa i sitt anförande att romer borde jobba och ”inte begå brott”, ”inte döda äldre personer” eller ”våldta äldre kvinnor”.

Bulgariens romer diskrimineras i behandlingen av coronaviruset

Den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir (S) var en av de som reagerade på de antizigansistiska uttalandena. Evin Incir är även medordförande i europaparlamentets tvärpolitiska grupp för antirasism och mångfald (ARDI). Hon tidigare varit med och skrivit under ett brev till EU-parlamentets talman, David Sassoli. I det brevet kräver ARDI sanktioner mot Dzhambazki och Bizzotto för att visa att rasistiska uttalanden inte accepteras i parlamentet.

Det är inte första gången de båda EU-parlamentarikerna utmärker sig för sin syn på romer. Mara Bizzotto har tidigare uttryckt antiziganistiska åsikter i parlamentet och Dzhambazki har uppmärksammats för att han spred antiziganistisk propaganda.

Källa: EXPO

Läs mer om Matteo Salvini rasistiska utspel HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS