Tweet om romer och åldringsrån dömdes som hets mot folkgrupp

pixy

Ett Twitterinlägg med innebörden att romer skulle vara mer benägna att begå åldringsrån bedömdes vara hets mot folkgrupp. Hovrätten fast domen och dömer en man, som är en känd högerskribent, till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Skyllde twitterhets mot romer på gästerna, friades

Tingsrätten konstaterade att det aktuella inlägget, sammantaget med länkningen till artikeln med rubriken ”Låtsades komma från polisen – rånade äldre i Malmö”, handlade om att han förmedlat ett nedsättande budskap om att romer i allmänhet är benägna att begå rån mot äldre. Enligt tingsrätten gav inlägget uttryck för missaktning och inbjöd inte till diskussion. Det var, enligt tingsrätten, fråga om ”ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt”. Genom att lägga inlägget offentligt på Twitter gjorde han dessutom inlägget tillgängligt för en obestämd krets personer.

Då det ansågs utrett att han hade uppsåt till gärningen dömdes han för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Domen överklagades till hovrätten – som nu sätter ned antalet dagsböter till 40 stycken.

Källa: Dagens juridik

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS