Magasin DIKKO har nu följt, undersökt och rapporterat om härbärget i Umeå i flera reportage. Starten till denna följetong var P4 Västerbottens rapportering om orättvisor på pingstkyrkans härbärge. Eftersom det handlar om romer tog magasin DIKKO kontakt med människor i härbärgets närhet.
Det har visat sig att kvinna som driver härbärget bland annat hotat personer, gjort skillnad på romer och etniska svenskar som velat bo på härbärget. Magasin DIKKO har sökt kvinnan som driver härbärget för en kommentar, men inte lyckats få kontakt med henne.
Att personal på härbärget förnedrar, tar och kastar bort gåvor som romerna har fått för att skicka till hemlandet är ett maktmissbruk. När personalen särskiljer romer från etniska svenskar är det antiziganism.
Granskningen av Pingstkyrkan i Umeå visar på antiziganism
Problemen på härbärget är ingen nyhet får magasin DIKKO reda på av de människor som vi pratar med. Något som bekräftas av att att både kyrkan och stadsmissionen sagt upp sitt samarbete med härbärget. Tomas Wennström, är ansvarig på Umeå kommun för samarbetet med pingstkyrkan, och därmed också indirekt för missförhållandena på deras härbärge, säger när dessa fakta läggs fram att:
Vi har inte vetat om är de här hoten, däremot har vi känt till att det har varit samarbetssvårigheter, säger Tomas Wennström till P4 Västerbotten och tillägger att man haft möten om det.
Umeå kommuns ansvarige: Kände inte till hoten på härbärget
Nu har tystnaden brutits och det finns det flera som vittnar om missförhållanden, bland annat via de dolda inspelningar som P4 Västerbotten har publicerat. Men även de personer som magasin DIKKO har intervjuat har brutit den tystnadskultur som funnits på grund av rädsla för repressalier.
Kvinnan som arbetar på härbärget drar sig inte för att hitta folk som kan skrämmas med hot om våld.
På härbärget i Umeå verkar maffian ha tagit över det gudomliga budskapet
Det som blir märkligt i sammanhanget är att pingstkyrkans föreståndare Ulf Sundkvist, som är kvinnans chef, har vetat om samarbetssvårigheterna en längre tid och hörde de dolda inspelningarna där kvinnan som driver härbärget hörs hota en annan person för två månader sedan. Men har först efter P4 Västerbottens granskning tagit henne ur tjänst.
I dagens reportage från P4 Västerbotten visar det sig också att visselblåsaren och socialtjänstpersonal som larmat om missförhållanden har blivit kontaktad av en regionsanställd, som samarbetar med pingstkyrkan, som ifrågasätter valet att göra anmälan anonymt. När P4 Västerbotten kontaktar den regionanställda vill denne inte kommentera sitt agerande.
Hennes chef Laila Ålevik säger att hon inte vet vad som hänt och att hon kan därför inte kan uttala sig.
Trakasseras för att ha anmält härbärgets personal till kommunen
Som arbetsgivare har man ett ansvar över sina anställda och bör veta hur man ska agera när missförhållanden på arbetsplatsen uppdagas. Det finns också en visselblåsarlag med krav på hur både privata och offentliga verksamheter ska agera.
Jag är självkritisk och kan se att vi behöver ser över våra rutiner, säger han till P4 Västerbotten
Pingstkyrkan kände till missförhållandena på härbärget
Tystnadskulturer börjar när den starkes betydelse går före den svages rätt. Anna Ekström har gjort en rapport där hon beskriver hur personer som är anställda i Göteborgs stad tystas av kriminella och sina chefer. Tystnad är sambo med rädslan och man behöver inte fysiskt ha kniven på strupen för att påminnas om vad som skulle kunna hända om man säger fel saker i fel sammanhang
I maj 2021 fattade regeringen beslut om en proposition om genomförandet av EU:s visselblåsardirektiv. Förslaget stärker skyddet för visselblåsare på flera sätt. Bland annat föreslår regeringen att uppgifter om visselblåsares identitet ska omfattas av sekretess. Visselblåsare har uppstått ur tystnaden som omger dem som vill hålla missförhållanden hemliga.
Ny rapport: Finns det en tystnadskultur i Göteborg stad?
Jack Rosell och Agnes Recksén
redaktionen@dikko.nu
Pingstkyrkans härbärge i Umeå förnedrar och utestänger EU-medborgare och socialt utsatta
Granskningen av Pingstkyrkan i Umeå visar på antiziganism
Magasin DIKKOs ursprung är gatutidningen Dik Manusch – Se människan
Kommunen måste ryta ifrån, härbärget i Umeå använder sig av maffialiknande metoder
På härbärget i Umeå verkar maffian ha tagit över det gudomliga budskapet
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS