Det var glassplittret som fick pogromen att kallas Kristallnatten

Foto Juliana Wiklund

I dag är det den 9 november ”Kristallnatten” det är ett av de tillfällen vi hedrar Förintelsens offer. Kristallnatten den 9 November 1938 blev starten på Förintelsen – en förintelse där 6 miljoner judar mördades av nazisterna i andra världskriget. Under Kristallnatten brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. 

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

Omkring 7 500 judiska butikers skyltfönster krossade, butikerna vandaliserades och plundrades. Men det var inte bara butiker som vandaliserades utan även judiska bostäder. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Där utsattes de för den mest brutala behandling av SS.

Kristallnatten fick sitt namn från allt glassplittret från de krossade fönstren som täckte gatorna. Pogromen fick namnet Kristallnatten, eller egentligen Rikskristallnatten. Våldsaktionerna mot judarna i november 1938 ägde inte enbart rum under natten den 9. Utan de började redan den 7 och pågick till den 13 november. Det kan anses därför vara mer rättvist att kalla händelserna för Novemberpogromen. Det är ingen som vet vem som från början myntade namnet Kristallnatten, namnet kan ha skapats av förövarna.

Novemberpogromen visade att de tyska nazisterna var beredda att använda alla till buds ställda metoder i kriget mot judarna. Den visade också tydligt att den tyska staten skyddade våldsverkarna, inte de judiska offren.

Som vi alla vet så var det inte bara judar som förintades utan även hundratusentals andra människor som inte passade in i nazisternas ariska ideologi som, Resandefolket, Romer och människor med ”fel” religion eller politisk åsikt, samt de som var sjuka eller handikappade sattes in i läger för att sen mördas. Vi vet i dag hur illa det var och vilka fasor Förintelsens offer fick utså. Därför är det viktigt att vi inte glömmer det fruktansvärda som hände under Förintelsen.

Vi lever i en turbulent tid med gängkriminalitet på vår bakgård och bomber som faller i Ukraina och över Gaza. Ändå kan det vara svårt att förstå att en ideologi som Nazismen kunde få ett sånt starkt fotfäste inte bara bland i maktens boning utan även bland allmänheten. Och ändå kan vi idag se hur ondskan har börjat kräla sig in i våra fridfulla liv. Det börjar oftast som en oskyldig kommentar som upprepas tills den bitit sig fast. För att sen övertyga den mest förnuftigaste människa. Vi måste vara uppmärksamma så vi inte går i fällan, för vi vill ju inte att Förintelsens hemskheter ska upprepas igen.

Det är just för att vi inte ska glömma som den 9 Novembers manifestationer är viktiga. Många kommer säkert att vara med i dessa manifestationer för att hylla ”dåtidens” offer. Men det är nog lika viktigt att uppmärksamma att det finns en stor risk för nutida offer då rasismen i olika former sakta men säkert har börjat krypa allt närmare.

”Rasism legaliseras av människors tystnad”

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS