Nyheter| Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering, 21 mars

pixabay

Den 21 mars 1960 sköt polisen i den sydafrikanska kåkstaden Sharpville 69 män, kvinnor och barn som fredligt demonstrerade mot apartheidslagarna. Den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering är ett tillfälle att hedra minnet av de som sköts i Sharpeville och att ansluta sig till kampen mot rasism. 

Världen har genomgått stora förändrats sedan 1960 men det är fortfarande så att miljontals människor kämpar mot rasism och diskriminering varje dag.

Rasdiskriminering tar många skepnader som alla är kränkningar mot mänskliga rättigheter och värdighet. Rasism försvagar de band som binder samhällen samman, kastar en skugga över mänsklighetens gemensamma öde och sår frön av misstro, säger Unescos generaldirektör Irina Bokova med anledning av dagen.

Unesco har skapat ett internationellt nätverk av ”städer mot rasism” för att bekämpa diskriminering och främja tolerans på lokal och kommunal nivå. Mars 2004 lanserades nätverket för att dela erfarenheter för att förbättra politik för att bekämpa rasism, diskriminering, främlingsfientlighet och utanförskap.

Kanada lanserade ”Toolkit for Municipalities, Organizations and Citizens” som är en folder med information om hur man som kommun kan stödja arbetet med att stärka de lokala initiativ och politik mot rasism och diskriminering. I Asien och Stillahavsområdet anordnas det en internationell konferens under temat ”Creative Cities for Glocal (Global + Local) Security and Peace”, under ”World Human Rights Cities Forum” i Korea i maj 2012.

Arbetet mot rasism och diskriminering måste ske av alla, varje dag – överallt. 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu