Nyheter| ”Inga Sinti eller Roma” – campingägaren ber om ursäkt för rasistiskt mail

pixabay

UTRIKES| I tidningen Spiegel.de står det att läsa att en campingägare från Bayern ville enligt ett mail, inte ha Sinti och romer som gäster. Nu säger han att mailet var ett misstag. Politiker talar om en ny dimension av öppen rasism.

Det bör noteras att ingen från minoriteten romer, Sinti och Roma fanns på campingplatsen när mailet skickades ut utan mailet sägs vara ett svar på en bokningsförfrågan.

Fallet uppmärksammas eftersom Niema Movassat, vänsterns MP, sett mailet från Pullman Camping i Eging am See på sociala medier. Han och en vän kände att det var, extremt och ett knappt tänkbart agerande i vår nutid. Även om rasism är ett vanligt problem visas det sällan så tydligt. 

Det faktum att en campungägare uttrycker sig så tydligt till en kund om att Sinti och romer inte är välkomna är en dimension som jag ännu inte har upplevt”, menar Movassat .

Movassat spred nyheterna med campingplatsens kontaktuppgifter. Han ser inga problem i detta:

Jag tror att någon som skriver sådana e-postmeddelanden, måste också offentligt få motivera det.” Han hoppas att det offentliga trycket kommer att ”få honom att ändra sig.

Campingägaren förnekar anklagelsen om diskriminering. ”Det finns absolut ingen rasistisk bakgrund”, säger Stefan Schramm. E-postmeddelandet som skickades ut av honom tidigare i veckan var ett misstag: ”Det var felskrivet, så vi ber om ursäkt.” Han har redan varit i kontakt med företrädare för Sinti och Roma och dem om ursäkt. 

Det var och är inte vår avsikt att diskriminera eller utesluta etniska minoriteter, ska campingägaren ha sagt.

Enligt Schramm var bakgrunden till uttalandet att det tidigare fanns problem med större grupper, inklusive Sinti eller romer. De hade orsakat oro och sålde till exempel handverktyg. Det enda han ville uttrycka med brevet var att säljandet inte var önskvärt. ”Vi har aldrig avvisat någon för sin religion eller etnicitet”, säger han. 

Erich Schneeberger, ordförande i den bayerska Association of German sinter och romer menar att sinter och romer ville bara ”åka på semester som alla andra”. 

Redaktionen
redaktionen@dikko,nu