Magasin DIKKO är med i Radio Romanos intervjureportage. Lyssna HÄR

Radio Romano ringde upp chefredaktör Britt-Inger Hedström Lundqvist för en intervju om artiklarna som handlade om Södertörn högskolas agerande och hedersdoktorsutnämnandet.

Magasin DIKKO gjorde några artiklar för att de ville förstå Södertörns högskolas tankegångar i samband med att de utsåg Elena Marushiakova till hedersdoktor, trots att alla inom Romska studier på samma högskola motsatte sig det. Artiklarna finns att läsa längre ner.

Radio Romano
Lyssna till Elena Marushiakova HÄR
Lyssna till Jan Selling HÄR
Lyssna till Britt-Inger Hedström Lundqvist HÄR

Vi måste prata om den ökande antziganismen i Europa

Radio Romano kontaktade Elena Marushiakova för en intervju som hon ställde upp på. De kontaktade också ämnessamordnare för romska studier på Södertörns högskola, Jan Selling och ansvarig utgivare för magasin DIKKO Britt-Inger Hedström Lundqvist för intervjuer. Även Hristo Kyuchukov är intervjuad i reportaget. Men det ska sägas att Hristo Kyuchukov har aldrig varit intervjuad eller inblandad i något av magasin DIKKOs reportage.

Pandemi, alkohol, social distans och anitziganism

Magasin DIKKO intervjuade i sina reportage ledningen på Södertörn, personal i de Romska studierna och kontaktade därefter Elena Marushiakova. De bad Elena Marushiakova ge sin syn på den kritik som framkommit mot henne, i samband med att de skrev om Södertörns hedersdoktorsutnämning. Det fick först ett mail med ett officiellt uttalande, som hon sedan drog tillbaka. De valde då av respekt för Elena Marushiakovas önskan om att inte delta att inte publicerade det hon skickat.

Bild: Kommissionen mot antiziganism
En romsk familj med tre barn har blivit bortkörda från sitt tältläger, 1951.

Kanske måste det till en sanningskommission i Sverige för att vi ska kunna göra upp med vårt förflutna och vår samtid, så att inte till exempel högskolor faller in i gamla hjulspår. För en sak är klar: antiziganismen finns i vårt samhälle och att arbeta mot den och ifrågasätta invanda mönster är en av de saker som vi på magasin DIKKO kommer fortsätta att göra och det oavsett om det handlar om högskolor eller förskolor. Det är vår skyldighet som resande/romsk tidning att bevaka antiziganismen i vårt land och föra debatten kring de orättvisor som finns framåt, menar Britt-Inger Hedström Lundqvist.

Magasin DIKKO har i sitt uppsåt aldrig haft varken en dold agenda eller ingått i någon konspiration. Vi jobbar för att skapa upplysning, motverka rasism och antiziganism i samhället och det är vi tydliga med säger Britt-Inger Hedström Lundqvist.

Antiziganismen är både en mentalitet och en ideologi, som leder till handlingar som vållar skada. Antiziganism som ideologi har under århundraden mejslats fram av intellektuella inom kyrkan och universiteten. Den så kallade ”Ziganologin” har legat till grund för så kallade ”zigenarexperter”, som administrerat alltifrån assimilering till folkmord, men den präglar fortfarande synen på romer, genom att skulden för deras diskriminering läggs på romer själva. Man säger att det ligger i romsk kultur att stjäla, att tigga och att inte gå i skola.
Ziganologin har fortfarande ett starkt grepp om det som idag kallas romska studier . Ett exempel på det är att Södertörns högskola förra året utnämnde en världsledande ziganolog till Hedersdoktor, Elena Marushiakova.
Fakultetsnämnden menade inget illa, man såg endast forskarens enorma produktion och internationella status, men man såg inte antiziganismen, därför att man inte granskade hennes forskning utifrån detta perspektiv, menar ämnessamordnaren Jan Selling.

Frukostseminarium: Antiziganism i historien och i dag

Som avslutning på det här reportaget vill vi också inge lite hopp inför framtiden. Och det får den kompetenta personal som finns på Södertörns högskola förse oss med. Vi har pratat med docent Solvor Lauritzen docent i pedagogik och lektor i Romska studier, som har ansvarat för kursutveckling som arbetar med Romska studier som säger att:

Hos oss på avdelingen for Romske studier er det ingen rom for den retningen hedersdoktoren står for, og vi er stolte av at vi har skapt en avdeling som bygger på rettighetsperspektiv. Fra våren 2022 vil vi tilby en rekke kurs der foreleserne vil være romske eller tilhøre en av de andre nasjonale minoritetene i Sverige. Blant annet vil vi tilby kurs på B-nivå der antisiganisme sammenliknes med anti-Samisk rasisme og andre rasismer. Vi har også utviklet språkkurser i det romske språket som vil undervises av romske lærere, der studentene kan fordype seg i to av dialektene resanderomska/skandoromani, kale, kelderash, lovari og arli, säger docent och lektor Solvor Lauritzen.

Radio Romano
Lyssna till Elena Marushiakova HÄR
Lyssna till Jan Selling HÄR
Lyssna till Britt-Inger Hedström Lundqvist HÄR

Kurt Magnusson, överlevare av rasbiologin och rashygienen
Mitt helvete på jorden, för att jag är född “Tattare”
redaktionen@dikko.nu

Relaterande artiklar:

Romska studier Södertörns Högskola Våren 2020
Hedersdoktor på Södertörns högskola bedriver antiziganistisk forskning
Södertörns högskolas klargörande om valet av hedersdoktor
Ämnesansvarig i romska studier: “Högskolans egen expertis på antiziganism underkänns av ledningen”
När Södertörns högskola blev Hogwarts